ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Ελλάδας για την κιτς φιέστα Ερντογάν - «Προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών»

Οργή της Ελλάδας για την κιτς φιέστα Ερντογάν - «Προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών»
IN TIME

Άμεση και αιχμηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος

Σόου με έντονο το κιτς στοιχείο, έστησε o Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να πείσει το ακραίο ακροατήριό του.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τους προκλητικούς εορτασμούς που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Και προσθέτει: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Προκλητικοί εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη

Στα κοινωνικά δίκτυα της τουρκικής προεδρίας προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση η φιέστα, που έχει οργανώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα και έξω από την Αγία Σοφιά για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Χωρίς να σέβονται τίποτα, οι Τούρκοι διάβασαν το Κοράνι μέσα στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προσβάλοντας την θρησκεία μας.

Την ίδια ώρα, έξω από την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν έστησε ένα -κιτς- σόου, με μουσική, τραγούδια και σκηνικό από την Άλωση, για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, που το τελευταίο διάστημα είναι εξοργισμένο με τον Τούρκο πρόεδρο για τους χειρισμούς στην οικονομία και στην πανδημία του κορονοϊού.

Βέβαια, κόσμος δεν πήγε πολύς στην γελοία εκδήλωση, ωστόσο το καθεστώς Ερντογάν φρόντισε να δώσει live εικόνα από την καρδιά της Κωνσταντινούπολης όπου είχε στηθεί το σόου.

Ο απανταχού Ελληνισμός, η Ρωμιοσύνη, η Ορθοδοξία θλίβονται βαθιά για τις τραγικές εικόνες στην Βασιλεύουσα απόψε. Ο αμόρφωτος «σουλτάνος» Ερντογάν, για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριό του και να τονώσει το φρόνημα του πεινασμένου τουρκικού λαού, έστησε ένα προσβλητικό και απαράδεκτο πανηγύρι έξω από το σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Ελπίζουμε αυτές οι εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου και να καταλάβουν όλοι ποια είναι η ανήθικη Τουρκία, ποιος είναι ο χυδαίος Ερντογάν. Μια χώρα που το μόνο που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι γενοκτονίες, σφαγές και λεηλασίες.

Ο Ερντογάν προκαλεί με προσευχή στην Αγία Σοφία και κιτς τείχος για την επέτειο της Άλωσης

Εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη συμπλήρωση 567 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για να προχωρήσει σε μια επικοινωνιακή φιέστα.

«Το απόγευμα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Άλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, στην Αγία Σοφία θα αναγνωστεί η προσευχή της Άλωσης και θα διαβαστούν προσευχές», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Με το πρόγραμμα αυτό θα βιώσουμε τη χαρά της Άλωσης μαζί με το έθνος μας. Μνημονεύουμε με σεβασμό τον σουλτάνο τον Μωάμεθ τον Πορθητή, καθώς και όλους τους μάρτυρες και ήρωές μας, που μας χάρισαν ως πατρίδα τα χώματα αυτά», πρόσθεσε.

Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζει φιέστα μπροστά στην Αγία Σοφία.

Νωρίτερα, πάντως ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει τη σημερινή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε την gallery:

Αυτό ανατρέπεται με τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Μάλιστα, ο Ερμπάς είχε πει προ ημερών ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης».

Όλη η διαδικασία

Έξω από την Αγία Σοφία έχει στηθεί ένας προτζέκτορας ο οποίος θα προβάλλει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τουρκικά σκάφη που θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18.00, θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου μπροστά από το Τοπ Καπί και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού.

Μία ώρα αργότερα, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις 20.53, ο Ερντογάν θα εμφανιστεί μέσω βίντεο.

Στις 21.30 θα προβληθούν ειδικά επεξεργασμένες εικόνες από drone που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή και την «άφιξη» του στην Αγία Σοφία, μπροστά από ψεύτικα τείχη που κατασκευάστηκαν ειδικά για την περίσταση.

Δείτε εικόνες από τα τείχη στη gallery που ακολουθεί:

Σε αυτό το σημείο θα διαβαστεί η προσευχή της νίκης, το 48ο κεφάλαιο από το Κοράνι, που αποτελείται από 29 στίχους και αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, που επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ. Στη συνέχεια θα γίνουν αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας ενώ οι... εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση - βιτριόλι: «Αγγίζουν» τη γυναίκα με τα μαύρα - Κοντά στην ταυτοποίησή της η ΕΛ.ΑΣ.