ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο τραγωδία σε πτήση της Ryanair – «Κακή» συνεννόηση των πιλότων

Παραλίγο τραγωδία σε πτήση της Ryanair – «Κακή» συνεννόηση των πιλότων

Σύμφωνα με την έκθεση, μετά το περιστατικό η Ryanair προχώρησε σε αλλαγές των διαδικασιών λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο ρίσκο που περιλαμβάνει αυτό το είδος προσέγγισης.

Μια σειρά αστοχιών λίγο έλλειψε να οδηγήσουν σε τραγωδία, πτήση της Ryanair τον Γενάρη του 2015, σύμφωνα με την έκθεση αεροπορικής αρχής της Γαλλίας που δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.

Η πτήση της Ryanair που προσέγγιζε το αεροδρόμιο του Μπερζεράκ με κακό καιρό πετούσε πολύ χαμηλά για περισσότερα από δύο λεπτά, και οι πιλότοι έλαβαν εντολή για ανύψωση. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα το αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει από το Στάνστεντ του Λονδίνου με προορισμό τη Γαλλία, «πυροδότησε» διάφορες προειδοποιήσεις υψομέτρου κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο του Μπερζεράκ, οι οποίες περιλάμβαναν την κρίσιμη εντολή «pull up.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o 57χρονος κυβερνήτης δεν ήξερε ότι ο συνάδελφός του δεν είχε επιχειρήσει ποτέ ξανά «προσέγγιση μη ακριβείας».

Μετά από έρευνα που διενήργησε η γαλλική υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων (BEA) αποφάνθηκε ότι είναι πιθανό οι δύο πιλότοι να μην είχαν «επίγνωση της κατάστασης» κατά την προσεγγισή τους στο αεροδρόμιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προετοιμασία για την απόπειρα προσγείωσης ήταν ανεπαρκής και ελλιπής, χωρίς το επίπεδο ακριβείας που απαιτείται. Στην αναφορά τους επισημαίνεται ότι ο κυβερνήτης έπρεπε να πει στον συγκυβερνήτη να χρησιμοποιήσει πιο ακριβή εξοπλισμό δορυφορικής πλοήγησης κατά τη διάρκεια της προσέγγισης.

Επίσης σύμφωνα με την BEA, ορισμένα από τα βοηθήματα πλοήγησης του αεροδρομίου, που διευκολύνουν τους πιλότους όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, δεν λειτουργούσαν εκείνη τη μέρα.

Η αναφορά επισημαίνει πως, το γεγονός ότι οι σημερινοί πιλότοι βασίζονται τόσο πολύ στην τεχνολογία σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς «μπορεί να μην είναι πλέον επαρκώς εκπαιδευμένοι να πραγματοποιούν προσεγγίσεις μη ακριβείας χρησιμοποιώντας μόνο συμβατικό εξοπλισμό και όργανα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ξεχάστε το καλοκαίρι που ξέρατε - Ακραία τα φαινόμενα το 2020