ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Το Ιράν ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Το Ιράν ζητάει την συνδρομή της Interpol για την σύλληψη του Aμερικανού προέδρου για την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο.

Με ανακοίνωσή του το Ιράν έκανε γνωστό πως ο Ντόναλντ Τραμπ καταζητείται για την δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο, ζητώντας παράλληλα από την Ιντερπόλ να συνδράμει στην προσπάθεια σύλληψής του!

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Ali Alqasimehr, έχει ήδη παραδώσει το ένταλμα σύλληψης του Τραμπ στην Interpol, η οποία από την πλευρά της δεν έχει προβεί στην παραμικρή ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι Ιρανοί ζητούν την σύλληψη του Αμερικανού προέδρου ως υπαίτιο της δολοφονίας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου στην Βαγδάτη.

Ο Alqasimehr στην απόφασή του, δεν αναφέρει κανέναν άλλον εκτός του Τραμπ ως υπαίτιο της δολοφονίας, ωστόσο τόνισε πως το Ιράν θα συνεχίσει να ζητά την σύλληψη του Τραμπ ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Μάλιστα, ο Alqasimehr ζήτησε από την Interpol να μπει στον φάκελο του Τραμπ «κόκκινη ειδοποίηση», κάτι το οποίο αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό αναζήτησης κάποιου, ζητώντας ουσιαστικά να εντοπιστεί άμεσα και να συλληφθεί.

Όταν υπάρχει «κόκκινη ειδοποίηση», η Interpol προχωρά σε άμεση σύλληψη του καταζητούμενου για λογαριασμό της χώρας που έχει κάνει το αίτημα. Να σημειωθεί πως «κόκκινη ειδοποίηση», σημαίνει ότι μπορούν να συλληφθούν και αξιωματούχοι χωρών.

Με βάση το πρωτόκολλο, η Interpol θα προχωρήσει σε συνεδρίαση ώστε να αποφασιστεί ή όχι η εκτέλεση του εντάλματος με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει στην διάθεσή της.

Οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Ιράν είναι απειροελάχιστες, ωστόσο είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μπαίνει πλέον σε άλλη διάσταση.

Τραμπ: Σκότωσα τον Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο

Η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί τον περασμένο Ιανουάριο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει στην συνέντευξη Τύπου μετά την επίθεση πως ο στόχος ήταν να σώσει χιλιάδες ζωές.

«Θα βρούμε τους εχθρούς της Αμερικής και θα τους εξοντώσουμε…Ο Σουλεϊμανί είχε πάθος με το θάνατο αθώων ανθρώπων. Οι επιθέσεις του επηρέασαν κόσμο μέχρι το Νέο Δελχί και το Λονδίνο. Επωφελούμαστε τώρα που γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατική δράση του έλαβε τέλος. Δεν ξεκινάμε πόλεμο», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος που έπεσε νεκρός στη Βαγδάτη

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό -το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων- ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν... ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Είχε, έτσι, δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή», σημείωνε ο πρώην αναλυτής της CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σουλεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού Time στο πλαίσιο του αφιερώματος στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017, ο υποστράτηγος ήταν κάτι σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα».

«Για τη Δύση, ήταν (...) υπεύθυνος για την εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, για την υποστήριξη τρομοκρατών (...) και τη διεξαγωγή των πολέμων του Ιράν στο εξωτερικό».

Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα. Ο υποστράτηγος, πάντως, είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

Τεράστια επιρροή

Ο βετεράνος της Ιερής Άμυνας, όπως αποκαλείται στην Ισλαμική Δημοκρατία ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980-1988), έδειξε τα ταλέντα του στην ιρακινή επικράτεια. Κάθε πολιτική ή στρατιωτική εξέλιξη στο Ιράκ σήμαινε ότι ο υποστράτηγος θα επισκεπτόταν τη Βαγδάτη για να αναλάβει δράση, από τα πεδία των μαχών στους διαδρόμους των θεσμών της εξουσίας και αντιστρόφως.

Προέλαση του αυτοαποκαλούμενυ Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σχηματισμός κυβέρνησης... Κάθε φορά, ο Σουλεϊμανί συναντιόταν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για να διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθείτο, διαβεβαιώνουν άνθρωποι που πήραν μέρος σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές, που γίνονταν πάντα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Η τεράστια επιρροή του κράταγε πολλά χρόνια: ήταν ήδη επικεφαλής της δύναμης Κουντς όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μάλιστα συντόνιζε προσωπικά τη συνεργασία που προσέφερε αρχικά η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους στον πόλεμο αυτό.

«Οι Ιρανοί συνομιλητές μου ήταν πολύ σαφείς: μολονότι ενημέρωναν τον υπουργό Εξωτερικών, στο τέλος τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο στρατηγός Σουλεϊμανί», θα δήλωνε το 2013 στο BBC ο Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Πρωταγωνιστής ακόμη και σε βιντεοκλίπ

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, να δρα στις σκιές, επί δεκαετίες, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν, η μεγάλη σιιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύρραξη αυτή.

Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

Ο ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης πέρασε στο λιβανέζικο έδαφος -στο πλευρό της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ- το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου το 2006, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική κρατική τηλεόραση τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος τον είχε περιγράψει ως άνθρωπο εξαιρετικά ήρεμο, ολιγόλογο, ο οποίος σπανίως ύψωνε τη φωνή.

«Καθόταν πάντα στην άλλη άκρη (...) μόνος του, πολύ ήσυχα. Δεν μίλαγε, δεν έκανε σχόλια, μόνο άκουγε», είχε πει στο New Yorker.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2018 από το ινστιτούτο IranPoll και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν σχετικά είχε θετική γνώμη για τον Σουλεϊμανί, ποσοστό που σημαίνει ότι ήταν πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανίκαι τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στο εξωτερικό, αρκετοί ηγέτες και αξιωματούχοι τον έβλεπαν ως το πρόσωπο που χειριζόταν τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαντλίν: Μέσα στο κρησφύγετο του Γερμανού παιδόφιλου - Ανατριχιαστικές εικόνες