ΚΟΣΜΟΣ

Κατάθεση Κ. Παπούλια ζητά ο Κάραζιτς

Κατάθεση Κ. Παπούλια ζητά ο Κάραζιτς

Την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια ζήτησε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραζιτς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εκδικάζει την υπόθεση βομβαρδισμού του Σαράγεβο, το 1994, με αποτέλεσμα το θάνατο 67 νεκρών, ανακοίνωσε ότι «ο Ράντοβαν Κάραζιτς ζητεί την κλήτευση του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια, για να έχει μια συνομιλία με τον νομικό σύμβουλο του Κάρατζιτς Πίτερ Ρόμπινσον».

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων πρότεινε να υπάρξει συνομιλία μίας ώρας «στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια στις 2 Απριλίου, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας)».

Σύμφωνα με τον Κάραζιτς, ο κ. Παπούλιας, που θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, θα μπορούσε να καταθέσει για τις συναντήσεις και συζητήσεις τους, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1994.

«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Σέρβων, ο Πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στον οποίο οι Σερβοβόσνιοι είχαν εμπιστοσύνη και με τον οποίο μπορούσαν να συνομιλήσουν με εμπιστευτικό και ειλικρινή τρόπο», αναφέρει ο Κάραζιτς, που εκτιμά ότι η κατάθεση του κ. Παπούλια θα επιτρέψει να αποδειχθεί η αθωότητά του.