ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν μετά από πέντε μήνες τα μετρά στην Αλγερία

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν μετά από πέντε μήνες τα μετρά στην Αλγερία
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Οι αρχές της Αλγερίας αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά προοδευτικά τα ισλαμικά τεμένη, οι παραλίες και τα πάρκα, που είχαν επιβάλλει να κλείσουν πριν από πέντε μήνες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει ανακοίνωση της προεδρίας που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ανωτάτου συμβουλίου ασφαλείας της Αλγερίας αφιερωμένη στην αποτίμηση της υγειονομικής κατάστασης, ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Αμπντελαζίζ Τζαράντ να «προγραμματίσει την προοδευτική επαναλειτουργία των χώρων λατρείας» στη χώρα.

Το άνοιγμα των ισλαμικών τεμενών θα περιοριστεί στην πρώτη φάση σε μόνο μερικούς μεγάλους χώρους λατρείας, με πάνω από χίλιες θέσεις, ώστε να είναι εφικτή η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας «από τους πάντες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ταμπούν ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προβλέψει μέτρα ώστε να αποκατασταθεί «σταδιακά η πρόσβαση στις πλαζ και σε χώρους αναψυχής και χαλάρωσης» των πολιτών.

Τα τεμένη, όπως και τα πάρκα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα στάδια και οι αίθουσες εορταστικών και άλλων εκδηλώσεων, έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη 19η Μαρτίου.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα επιφορτιστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να επιβλέπουν την τήρηση των συστάσεων να τηρείται κοινωνική απόσταση και να γίνεται χρήση μασκών, όπως είναι υποχρεωτικό από την 24η Μαΐου. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν βαριά χρηματικά πρόστιμα.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχές ενδέχεται να ανακληθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης.

Στην Αλγερία καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες αναζωπύρωση των μολύνσεων, όμως τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται πτωτική τάση.

32.000 κρούσματα - 1.200 νεκροί

Συνολικά, έχουν καταγραφεί σχεδόν 32.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην αλγερινή επικράτεια από την καταγραφή του πρώτου, την 25η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας. Πάνω από 1.200 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή, γεγονός που σημαίνει πως η Αλγερία υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα σε όλη την Αφρική, πίσω από την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.

Η κυβέρνηση παρέτεινε ως την 11η Αυγούστου τον περιορισμό των πολιτών στο σπίτι σε 29 από τις 48 περιφέρειες της χώρας. Συνεχίζει να επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες). Οι περιορισμοί έχουν πάντως αρθεί στις υπόλοιπες 19 περιφέρειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» ο μίνι ανασχηματισμός: Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις - Δείτε τα ονόματα