ΚΟΣΜΟΣ

Σαμπάχ: Στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα τις επόμενες μέρες στην Άγκυρα

Σαμπάχ: Στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα τις επόμενες μέρες στην Άγκυρα

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, η άφιξη στην Άγκυρα στρατιωτικής αντιπροσωπείας από την Ελλάδα, όπου θα συζητηθούν εκτενώς τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το άρθρο της Σαμπάχ τιτλοφορείται «Μάθημα ιστορίας θα δοθεί στην Ελλάδα», και αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση αυτή, η Τουρκία θα θέσει θέμα παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Άγκυρα θα υπενθυμίσει με συγκεκριμένα παραδείγματα τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης, θα υπογραμμίσει τον όρο της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 ότι τα Δωδεκάνησα πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, θα θέσει θέμα για το καθεστώς ιδιοκτησίας νησιών υποστηρίζοντας ότι είναι ασαφές και θα απορρίψει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα δίνοντας διεθνή παραδείγματα

Η τουρκική εφημερίδα γράφει επιπλέον ότι «στις συναντήσεις προβλέπεται ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα είναι το σημαντικότερο σημείο στην ατζέντα».

Πέτσας: Έτοιμοι για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςείχε τονίσει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ηγείται από το 2010 ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του "2020 Aspen Security Forum". Κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή του Harvard και εκτελεστικό διευθυντή του "The Aspen Strategy Group", Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε "πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.

Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε - εάν δεν μπορούμε - να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».