ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Βηρυτός: Νεκρός αστυνομικός στις διαδηλώσεις - Πρότεινε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός

«Φλέγεται» η Βηρυτός: Νεκρός αστυνομικός στις διαδηλώσεις - Πρότεινε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός
ASSOCIATED PRESS

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος - Νεκρός αστυνομικός - Εκατοντάδες τραυματίες

Ένας Λιβανέζος αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού σήμερα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε 238.

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι διαδηλωτές έκαναν έφοδο και στο υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. Κάποιοι κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες με θηλιές και ένα πανό έγραφε: «Παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε».

«Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτήριο του ΥΠΕΞ, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι αξίωναν από τις αρχές του Λιβάνου να λογοδοτήσουν για τη γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού κι ενώ διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Προσοχή σκληρές εικόνες

Στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: «Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου (#LebaneseRedCross) μετέφερε 63 ανθρώπους σε κοντινά νοσοκομεία και προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε 175 ανθρώπους επιτόπου», ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός σε ένα tweet.

Δείτε τις εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Βηρυτό στη gallery του Newsbomb:

Νέο βίντεο σοκ από την φονική έκρηξη - 153 οι νεκροί, 21 αγνοούμενοι

Η Βηρυτός προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της φονικής έκρηξης που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης. Τις τελευταίες ώρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης βλέπουν το «φως» νέα βίντεο και εικόνες από το σημείο «μηδέν».

Ένα τέτοιο βίντεο δημοσίευσε το Ruprtly, με τα λόγια να είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν τις εικόνες που ακολουθούν.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000. Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Έρρικα Πρεζεράκου: Τα πρώτα της λόγια μέσα από το νοσοκομείο