ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας-διαδηλωτών - Φωτιά κοντά στο κοινοβούλιο

Βηρυτός: Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας-διαδηλωτών - Φωτιά κοντά στο κοινοβούλιο
Associated Press

Φωτιά ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις, μεταδίδουν λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια στην παρακάτω gallery:

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν και το Σάββατο στην πρωτεύουσα με του Λιβάνου. Στις ταραχές που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έκανε λόγο για 238 τραυματίες.

Δείτε βίντεο:

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed TV.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες, ότι 21 άνθρωποι είναι ακόμη αγνοούμενοι μετά την έκρηξη, η οποία κατέστρεψε τμήματα της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 6.000.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, Μαρουάν Αμπούντ.

Η έκρηξη γιγαντιαίων διαστάσεων θεωρείται ότι είναι η δεύτερη πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας, η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δορυφορικός χάρτης της NASA αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Το μέγεθος της καταστροφής από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό κατέγραψε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA).

Συλλέγοντας υλικό από δορυφορικά δεδομένα, η NASA δείχνει την έκταση της καταστροφής, μετά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Όπως θα δείτε οι σκούρες κόκκινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν την πιο σοβαρή ζημιά που υπέστη η περιοχή. Με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζουν τη μέτρια ζημιά και με κίτρινο χρώμα τις ελαφρώς λιγότερες ζημιές.

Κάθε έγχρωμη κουκκίδα αντιπροσωπεύει μια περιοχή 30 μέτρων.

Νέο βίντεο-σοκ από την φονική έκρηξη

Είναι η στιγμή που η μισή Βηρυτός «χάνεται» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι η στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν αν αυτό που βλέπουν είναι πραγματικότητα ή πρόκειται για εφιάλτη.

Η Βηρυτός προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της φονικής έκρηξης που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης. Τις τελευταίες ώρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης βλέπουν το «φως» νέα βίντεο και εικόνες από το σημείο «μηδέν».

Ένα τέτοιο βίντεο δημοσίευσε το Ruprtly, με τα λόγια να είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν τις εικόνες που ακολουθούν.

Η στιγμή της έκρηξης σε slow motion

Βίντεο δείχνει τη σοκαριστική στιγμή που η φονική έκρηξη έπληξε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, τη Βηρυτό, την Τρίτη (4 Αυγούστου), περίπου στις 18:00 τοπική ώρα.

Τα πλάνα του Nemeth τραβήχτηκαν στην ταράτσα του σπιτιού του, στον 13ο όροφο του κτηρίου δίπλα στο νοσοκομείο St George, μόλις 850 μέτρα από την έκρηξη.

Ο ίδιος είπε: «Εκείνο το βράδυ, άκουσα κάποιο είδος θορύβου που έμοιαζε με πυροτεχνήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο εδώ στο Λίβανο, αλλά ήταν τόσο έντονο, τόσο δυνατό που πήγα έξω στη βεράντα. Παρατήρησα φλόγες σε μια αποθήκη στο λιμάνι. Ήταν περίπου στις 5.40 μ.μ. βγήκα έξω και τράβηξα μερικές φωτογραφίες από τη βεράντα. Νόμιζα ότι οι πυροσβέστες θα έφταναν σύντομα και ήθελα να τους καταγράψω να έρχονται και να σβήσουν τη φωτιά.»

«Ξαφνικά είδα γύρω μου θρυμματισμένα γυαλιά και ανθρώπους να φωνάζουν. Κοίταξα γύρω και είδα αυτό το τεράστιο πορτοκαλί σύννεφο πάνω μου.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοψία Newsbomb.gr: Εικόνες Αποκάλυψης στην Εύβοια – Πέντε νεκροί από την θεομηνία