ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Όχι σε πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Όχι σε πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ
ASSOCIATED PRESS

Η αμερικανική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με το OPEN. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μετέδωσε το OPEN, εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις με πολλούς τρόπους προς την Τουρκία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα που να μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η Αθήνα και η Άγκυρα οδεύουν προς αποκλιμάκωση».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η αμερικανική διπλωματία αλλά και οι στρατιωτικοί ζητούν από την Τουρκία να υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να επιλέξει την οδό του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του μετέφερε τις αμερικανικές θέσεις «χωρίς εκπτώσεις».

Ο Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με το OPEN, ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αφορμή τη NAVTEX για το Γιαβούζ αλλά και την παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε ξανά την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να σταματήσει τις επιχειρήσεις της γύρω από το νησί.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη Μέρκελ: Ο Ερντογάν έφτασε στην… Άνδρο και μας καλεί να κάνουμε διάλογο μαζί του!