ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά - Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα φτάσει έως Ρόδο και Καστελόριζο

Ελληνοτουρκικά - Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα φτάσει έως Ρόδο και Καστελόριζο
Associated Press

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» ευθυγραμμίζεται πλήρως με το κλίμα της προπαγάνδας και της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, εξαπολύοντας απειλές και εκβιασμούς εναντίον της χωρά μας, της Γαλλίας και της ΕΕ, ενώ η Ουάσιγκτον τον καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις ενώ αναστέλλει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το δημοσίευμα της «DieWelt» στο οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή στους στρατηγούς του για «θερμό» επεισόδιο, είτε βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αφήνοντας εμβρόντητους τους στρατηγούς που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορεί να συμβεί μία πολεμική σύγκρουση χωρίς θύματα.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται.

Μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ακόμα και για τους πιο επιφυλακτικούς Ευρωπαίους ηγέτης φαίνεται πως η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία εκφράζουν την ανησυχία μήπως η 24η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής είναι μακριά, βλέποντας την κλιμάκωση της έντασης από τον Ερντογάν και την συγκέντρωση πολλών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, οι επαφές της ελληνικής διπλωματίας συνεχίζονται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τονίζει: «Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόρρητη έκθεση: Οι μπίζνες του Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια