ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Αποκαλυπτική έρευνα: Η εποχική γρίπη αυξάνει την μετάδοση του ιού

Κορονοϊός – Αποκαλυπτική έρευνα: Η εποχική γρίπη αυξάνει την μετάδοση του ιού

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ενισχυτικό αντίκτυπο στην εξάπλωση της πανδημίας θα έχει η επικείμενη επιδημία της εποχικής γρίπης σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας  του Ινστιτούτου Βιολογίας των Λοιμώξεων Max Planck στο Βερολίνο και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι.

Ανησυχία εγείρουν τα ευρήματα μελέτης για τον ρόλο της εποχικής γρίπης στην εξάπλωση του κορονοϊου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η εποχική γρίπη ίσως αυξάνει την εξάπλωση της νόσου.

Συγκεκριμένα, ειδικοί από το Ινστιτούτο Βιολογίας των Λοιμώξεων Max Planck στο Βερολίνο και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να μελετήσουν τι συνέβη τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Στην μελέτη που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο medRxiv οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των κρουσμάτων στα τέλη της Άνοιξης στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά απόρροια των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά οφείλεται και στο τέλος της περιόδου κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης.

Δείτε την gallery:

Όμως αυτό που πραγματικά αποτελεί πηγή ανησυχίας είναι η διαπίστωση ότι η γρίπη αύξησε κατά 2,5 φορές τη μετάδοση του κορονοϊού.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στο Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ιταλία και την Ισπανία, τέσσερις διαφορετικές χώρες ως προς την εξέλιξη του Covid. Συνεκτίμησαν παραμέτρους όπως τον χρόνο μετάδοσης του κορονοϊό από έναν φορέα στον περίγυρό του και τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν κατά τόπους.

Αφού έκαναν μαθηματική αναπαράσταση της πανδημίας, οι ειδικοί μπόρεσαν να ελέγξουν την αληθοφάνεια διαφόρων σεναρίων για την επίπτωση της εποχικής γρίπης. Έλεγξαν αν το μοντέλο ήταν πιο ρεαλιστικό με την υπόθεση ότι η γρίπη είτε μειώνει, είτε αυξάνει, είτε δεν επηρεάζει το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η γρίπη μπορεί να έχει αυξήσει τη μετάδοση του κορονοϊού σε πληθυσμιακό επίπεδο κατά 2 έως 2,5 φορές, κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου συνύπαρξης τους.

Παρόλα αυτά μένει αναπάντητο προς το παρόν το ερώτημα αν οι ασθενείς με εποχική γρίπη είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους ή αν η γρίπη κάνει τα άτομα πιο επιρρεπή στον κορονοϊό.

Δείτε εδώ τη μελέτη όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ωράριο καταστημάτων στην Αττική: Τι ώρα θα ανοίγουν τα μαγαζιά