ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Ο κόσμος αντιμετωπίζει πάρα πολλές πολυμερείς προκλήσεις και έλλειμμα πολυμερών λύσεων

Γκουτέρες: Ο κόσμος αντιμετωπίζει πάρα πολλές πολυμερείς προκλήσεις και έλλειμμα πολυμερών λύσεων

Ο κόσμος αντιμετωπίζει "πάρα πολλές πολυμερείς προκλήσεις και έλλειμμα πολυμερών λύσεων", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα, κατά την έναρξη της διαδικτυακής συνόδου για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού.

"Κανείς δεν θέλει μια παγκόσμια κυβέρνηση -- αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης", πρόσθεσε καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, η πανδημία Covid-19 επεσήμανε με σκληρό τρόπο την απώλεια αποτελεσματικότητας του πολυμερούς συστήματος απέναντι στη χειρότερη κρίση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, χρειαζόμαστε ένα δικτυωμένο πολυμερές σύστημα, στο οποίο η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών, οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι περιφερειακοί οργανισμοί, τα εμπορικά συγκροτήματα και άλλοι να συνεργάζονται πιο στενά και πιο αποτελεσματικά", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

"Χρειαζόμαστε επίσης ένα πολυμερές σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, με την έκκληση να συμμετάσχουν η κοινωνία των πολιτών, οι πόλεις, οι επιχειρήσεις, οι τοπικές αρχές και οι νέοι", επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου της 75ης επετείου, σχεδόν 180 ηγέτες χωρών αναμένεται να κάνουν τις παρεμβάσεις τους με βιντεοσκοπημένες ομιλίες που δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τα τρία λεπτά. Μεταξύ αυτών, 132 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, όπως οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοινώθηκε αρχικά στο πρόγραμμα, εκπροσωπήθηκε τελικά από διπλωμάτη της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, που παρενέβη από το βήμα της μεγάλης αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την υιοθέτηση δήλωσης που εξαίρει τα πλεονεκτήματα της πολυμέρειας.

Από αύριο, Τρίτη και για μια εβδομάδα, οι ίδιοι ηγέτες θα κάνουν και άλλες ομιλίες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται επίσης λόγω της πανδημίας της Covid-19 διαδικτυακά, με μαγνητοσκοπημένα βίντεο που το καθένα δεν θα υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Τα 193 μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να εκπροσωπηθούν στη μεγάλη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στην έδρα του ΟΗΕ από έναν διπλωμάτη της αποστολής τους στη Νέα Υόρκη για τις επόμενες οκτώ ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σχολεία: Δείτε ποια θα είναι κλειστά τις επόμενες μέρες