ΚΟΣΜΟΣ

Αμμόχωστος - Συγκλονιστικές εικόνες: Πλιάτσικο και εγκατάλειψη στο Λύκειο Ελληνίδων

Αμμόχωστος - Συγκλονιστικές εικόνες: Πλιάτσικο και εγκατάλειψη στο Λύκειο Ελληνίδων
politis.com.cy

«Ταξίδι» στο χρόνο που πάγωσε στην Αμμόχωστο επιχειρεί η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, η οποία δημοσιεύει φωτογραφίες από την πόλη που αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής και της λεηλασίας που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι κατά την εισβολή του 1974.

Το εσωτερικό του κτηρίου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου σε αφήνει αποσβολωμένο.

Στο Λύκειο, το οποίο ίδρυσε το 1930 η Μαρία Ιωάννου και στο οποίο εκτός από τη μουσική, διδάσκονταν μπαλέτο και θέατρο, πέρασαν τα περισσότερα παιδιά της Αμμοχώστου, αγόρια και κορίτσια, για να μάθουν κάποιο όργανο, μπαλέτο, απαγγελία και άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το επιβλητικό αυτό κτήριο στέκει ακόμα και λίγα πράγματα στην εξωτερική του εμφάνιση μαρτυρούν αυτό που συμβαίνει μέσα.

Το πάτωμα γεμάτο από ρούχα τα οποία παραμένουν εκεί για 46 χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενδεχομένως να πρόκειται για ρούχα που μαζεύτηκαν εκεί μετά το πλιάτσικο σε σπίτια και καταστήματα, μετά την εισβολή.

Mια πιθανότητα ίσως να είναι πως τα ρούχα αυτά δεν είναι εκείνα που μαζεύτηκαν στο πλιάτσικο με όλα τα άλλα υπάρχοντα των Αμμοχωστιανών και διανεμήθηκαν μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου αλλά τα είχαν μαζέψει Βαρωσιώτες ως βοήθεια για τους πρόσφυγες της Κερύνειας μετά την πρώτη φάση της Εισβολής.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Άνοιξαν το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων οι Τούρκοι

Οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης σημείο διέλευσης προς το παραλιακό μέτωπο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Κατά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, επιτράπηκε η είσοδος σε πολίτες αλλά και σε λειτουργούς του Τύπου υπό το βλέμμα των «αστυνομικών δυνάμεων» του καθεστώτος καθώς και του κατοχικού στρατού. Η διέλευση στην περιοχή θα επιτρέπεται έως τις 17.00 το απόγευμα.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο κατοχικός πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι «αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» παραφράζοντας ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα που είναι το #προςένανέομέλλον.

Παραμένει άγνωστο αν τελικά ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ θα επισκεφθεί την περιοχή.

Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, καταδίκασε από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το ιστορικό μνημείο της Ροτόντας.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι η Λευκωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις», τονίζοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η απόφαση για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ στην Αγκυρα πέντε ημέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για απόφαση που σαφώς εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων τη δεδομένη στιγμή αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που καταβάλλονται τόσο προς αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Με την ενέργειά της αυτή ουσιαστικά η Τουρκία θα ακυρώνει τη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που έκανε με την απόσυρση του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρομά: «Πόλεμος» για μία ψεύτικη ανάρτηση στο Tik Tok - Τι λέει ο δήμαρχος Αχαρνών στο Newsbomb.gr