ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: «Λευκό» ποινικό μητρώο για τα τρία θύματα που λιντσαρίστηκαν

Μεξικό: «Λευκό» ποινικό μητρώο για τα τρία θύματα που λιντσαρίστηκαν

Δεν είχαν ποινικό μητρώο οι τρεις νεαροί, που λιντσαρίστηκαν και πυρπολήθηκαν το Σαββατοκύριακο κοντά στην Πόλη του Μεξικού από εξαγριωμένο πλήθος που τους θεώρησε ύποπτους για πιθανή απαγωγή.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ένας 26χρονος κτίστης, ο οποίος κυκλοφορούσε με το φορτηγάκι του, στο οποίο επέβαιναν δύο 16χρονοι, τόνισε ο Αλφρέδο Καστίγιο, εισαγγελέας της Πολιτείας του Μεξικού.

Κανένα από τα τρία θύματα «δεν είχε προηγούμενο με τη δικαιοσύνη», τόνισε ο Καστίγιο στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ρεδ.

Περίπου είκοσι άνθρωποι, που φέρονται ύποπτοι για συμμετοχή και για προτροπή στο λιντσάρισμα, συνελήφθησαν και κρατούνται, ανάμεσά του βρίσκονται και τρεις ανήλικοι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ομάδα των ανθρώπων αυτών φέρεται ότι οργάνωσαν αργά την Παρασκευή, προς Σάββατο, το λιντσάρισμα των τριών θυμάτων από ένα πλήθος περίπου 500 ατόμων, οδηγούμενοι από την πλάνη ότι αυτά ήθελαν να απαγάγουν έναν άλλον νεαρό για να τον σκοτώσουν. Τα τρία θύματα πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα τρία θύματα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της κωμόπολης Σαν Ματέο Ουϊτσιλσίνγο (14.000 κάτοικοι), όταν μία ομάδα από γυναίκες έσπειραν τη φήμη πως ετοιμάζονταν να πραγματώσουν μία απαγωγή.

Η αστυνομία συνέλαβε τους τρεις νεαρούς, όμως το εξημμένο πλήθος τους έβγαλε από το αστυνομικό τμήμα για να αυτοδικήσει. Η αστυνομία κατόρθωσε να αποσπάσει το ένα θύμα από τη μανία του, όμως λίγο αργότερα υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Το 2004 η χώρα είχε συγκλονισθεί από τις εικόνες που παρουσίαζαν το θέαμα ενός λιντσαρίσματος και την πυρπόληση δύο αστυνομικών, που θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε ομάδα απαγωγέων.