ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2020 - Γιατροί και νοσηλευτές: Οι σύγχρονοι ήρωες με τις άσπρες στολές

Ανασκόπηση 2020 - Γιατροί και νοσηλευτές: Οι σύγχρονοι ήρωες με τις άσπρες στολές
IN TIME

Οι «ήρωες με τις άσπρες στολές», είναι αδιαμφισβήτητα τα ιερά - σύμβολα αυτής της χρονιάς, καθώς έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν καθημερινή μάχη με τον «αόρατο εχθρό», που δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού

Με την εξάπλωση του κορονοϊού να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι αυτοί - το νοσηλευτικό προσωπικό - ρισκάρoυν μέχρι και σήμερα τη ζωή τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Χωρίς να βγαίνουν στο φως, με καλυμμένα πρόσωπα από τις μάσκες, γάντια και ολόσωμες φόρμες, φέρνουν καθημερινά εις πέρας το έργο τους. Είναι όλοι οι ανώνυμοι γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι στέκονται ως ασπίδα προστασίας, κυρίως σε όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις αρχές του 2020 πλημμύρισαν από εικόνες, οι οποίες αποτύπωναν τις θυσίες που έκαναν οι γιατροί και νοσηλευτές στην Ουχάν για να φροντίζουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πρωτεργάτης αυτών, είναι αν μη τι άλλο, ο πρώτος γιατρός που μίλησε για την περίεργη πνευμονία που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο του, στην πόλη Γουχάν. Πρόκειται για τον Li Wenliang από την Κίνα, ο οποίος τιμωρήθηκε από τις Αρχές για το «θράσος» του να αποκαλύψει την αλήθεια.

Ο 34χρονος γιατρός, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν ότι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού είχε μόλις κάνει την απειλητική εμφάνισή του.

Εκ των υστέρων φυσικά, η κυβέρνηση εξέφρασε τη «συγγνώμη» της προς το πρόσωπό του, ωστόσο αυτό ήταν λίγο πριν πεθάνει, σε ηλικία 34 ετών από την COVID-19.

giatroi-1.jpg
O Li Wenliang από την Κίνα, ο οποίος μίλησε πρώτος για την πανδημία του κορονοϊού

Δεδομένης της κατάστασης, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι την περίοδο αυτή οι «ήρωες γιατροί» σε όλον τον κόσμο δέχονται την πραγματική ευγνωμοσύνη των περισσότερων.

Στην χώρα μας, η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, ανέδειξε μεταξύ άλλων την έλλειψη γιατρών ειδικευμένων στην Επιδημιολογία, στην Κοινωνική Ιατρική, στη Δημόσια Υγεία. Όμως από την άλλη πλευρά, έφερε στο «φως» και την τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν την ίδια τους τη ζωή για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πολλές φορές χωρίς κανέναν απολύτως αντίκτυπο. Τη σημαντική προσφορά τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία μας, αναγνώρισε ολόκληρος ο πλανήτης.

Όσα μπράβο και όσα ευχαριστώ και να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους είναι λίγα. Πολλές φορές, μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, έχουν έρθει αντιμέτωποι, με το φρικτό καθήκον του να επιλέγεις ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Για εκείνους δεν υπάρχει ωράριο και αργίες. Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες που είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να ξεκουραστούν λίγο ή που κοιμούνται πάνω στην πρώτη καρέκλα που βρήκαν άδεια μπροστά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν μια άνιση μάχη, πολλές φορές δίχως να έχουν όπλα.

Φέτος, η πανδημία COVID-19 έρχεται τραγικά να επιβεβαιώσει την σημαντικότητα του ρόλου των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και των γιατρών για ακόμη μια φορά. Φέτος που η ανθρωπότητα βιώνει την πανδημία του covid 19, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι υγειονομικοί και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα βρέθηκαν μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά και κλήθηκαν να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την δική τους, αφού ο ιός είναι άγνωστος και πολλές φορές αόρατος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr