ΚΟΣΜΟΣ

Γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Η κίνηση με τη Ρωσία

Γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Η κίνηση με τη Ρωσία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ

Παρά τις κυρώσεις,τις οποίες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία προτίθεται να προμηθευτεί επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Deutsche Welle.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι «γυρίζει την πλάτη» στις ΗΠΑ και ενισχύει την συνεργασία της με τη Ρωσία στον εξοπλιστικό τομέα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στην πόλη Sotschi στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά τη συνάντηση, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Με την Τουρκία επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία πρόθεσή μας, να επεκτείνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκτιμά την αποφασιστικότητα της Άγκυρας “να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία, παρά την παράνομη πίεση της Ουάσιγκτον”.

Οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στα μέσα Δεκεμβρίου αποτελούν τη νεότερη εξέλιξη. Η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν προς την τουρκική υπηρεσία εξοπλισμών SSB.

Tο 2017 η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν φόβους πως θα μπορούσαν να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Αντιδρώντας σε αυτή την κίνηση της Τουρκίας, οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Mevlüt Cavusoglu ανέφερε πως, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση της με τη Ρωσία ως εναλλακτική στη σχέση της με το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα επιπλέον πεδίο αντιπαράθεσης.Η Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις, επειδή η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, σε περιοχές, οι οποίες ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανήκουν στη δική τους υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Σκοπός είναι να αποκτήσει η Τουρκία δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου. Η Τουρκία έχει παραγγείλει και 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου. Επιπλέον, η Τουρκία έχει παραγγείλει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech-Pfizer.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοιός: Κρίσιμο το επόμενο 7ήμερο - Δύσκολη η άρση του lockdown

Πηγή: DW