ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός μοναχός

Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός μοναχός

Ένας έφηβος Θιβετιανός μοναχός αυτοπυρπολήθηκε και απεβίωσε στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Όπως φαίνεται συνεχίζονται πράξεις τέτοιου είδους διαμαρτυρίας από μειονοτικούς που καταγγέλλουν την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ και αξιώνουν να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυτοπυρπολήσεις αποτελούν ακραίες ενέργειες με στόχο να υποσκάψουν την σταθερότητα στην περιοχή και δεν έχουν λαϊκή υποστήριξη.

Μάλιστα ήταν το πρώτο σχόλιο για το θέμα που έκανε κορυφαίος κινέζος κυβερνητικός από την κλιμάκωση των εντάσεων στην επαρχία τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο 18χρονος μοναχός Νανγκντρόλ αυτοπυρπολήθηκε χθες στην 'Αμπα (Νγκάμπα στην τοπική γλώσσα), μια περιοχή όπου κατοικούν Θιβετιανοί στην επαρχία Σετσουάν, όπως ανέφερε η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Από πέρυσι έχουν καταγραφεί 23 αυτοπυρπολήσεις, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μοναχοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις εντολές της αστυνομίας να παραδώσουν τη σορό του μοναχού, η οποία μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι όπου έγιναν βουδιστικές τελετουργίες, σύμφωνα με την Διεθνή Εκστρατεία για το Θιβέτ.

Περισσότεροι από 1.000 μειονοτικοί συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν δέηση, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Για το Πεκίνο άλλωστε οι αυτοπυρπολήσεις αποτελούν μια μικρή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητική, πρόκληση στις πολιτικές της έναντι των μειονοτήτων αλλά και έναντι της περιοχής.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει όσους αυτοπυρπολούνται «τρομοκράτες» κι έχει επανειλημμένα κατηγορήσει εξόριστους ότι υποκινούν τις πράξεις αυτές, περιλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, που είχε διαφύγει στην Ινδία το 1959 μετά από μια εξέγερση η οποία κατεστάλη.