ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αυτές είναι οι επτά πιο δημοφιλείς πόλεις της

Ισπανία: Αυτές είναι οι επτά πιο δημοφιλείς πόλεις της

Μία από τις υπερδυνάμεις του τουρισμού παγκοσμίως, η Ισπανία διαθέτει ομορφιές από άκρη σε άκρη: Ανδαλουσία, Γαλικία, Καταλωνία, η Χώρα των Βάσκων και τα νησιά, Ίμπιζα και Μαγιόρκα, συγκεντρώνουν πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές του έτους.

Η πρωτεύουσα Μαδρίτη με τα παλάτια και τα μουσεία της, το «αντίπαλον δέος», η Βαρκελώνη με τα αριστουργήματα του Γκαουντί και όχι μόνο, η Γρανάδα με τις αραβικές επιρροές, η Σεβίλλη με την ονειρική της ατμόσφαιρα, είναι δημοφιλείς προορισμοί όχι μόνο για τους Ευρωπαίους ή τους Ισπανόφωνους, αλλά για πολίτες από κάθε γωνιά της Γης που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Ισπανίας, μιας χώρας με πολλές ιδιαιτερότητες, πολλές αντιφάσεις, που την κάνουν πράγματι, ξεχωριστή. Ποιες είναι όμως οι επτά δημοφιλέστερες πόλεις της Ισπανίας; Ας δούμε αναλυτικά:

  1. Μαδρίτη

Φυσικά, η πρωτεύουσα Μαδρίτη δεν είναι δυνατόν να λείπει από μία τέτοια λίστα. Είναι το κέντρο της Ισπανίας και με αξιοθέατα όπως η Plaza Mayor, εντυπωσιακά κτήρια που μπορεί να ανήκουν στο στυλ μπαρόκ, ή να είναι νεοκλασικά ή ακόμα και της εποχής των Αψβούργων, διαθέτει πανάκριβες αγορές, αλλά και παζάρια, ενώ το μουσείο Πράδο, Museo del Prado φιλοξενεί δεκάδες έργα παγκοσμίως καταξιωμένων καλλιτεχνών. Η Παλιά Πόλη, από την Plaza de la Villa μέχρι την Puerta del Sol, ο καθεδρικός La Colegiata de San Isidro, το Palacio de Santa Cruz, το Βασιλικό Παλάτι, η μαυριτανική περιοχή της Μαδρίτης, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

  1. Βαρκελώνη

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως η Βαρκελώνη είναι «ανώτερη» της Μαδρίτης και η «κόντρα» μεταξύ των δύο πόλεων δεν περιορίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η Βαρκελώνη είναι η πόλη του αρχιτέκτονα Γκακουντί και η σφραγίδα του είναι ξεκάθαρη στο αστικό τοπίο: Το πάρκο, το σπίτι του και φυσικά η Σαγκράδα Φαμίλια, σηματοδοτούν τη Βαρκελώνη. Η ακτή της, το σύγχρονο κέντρο της και η παλιά πόλη, η μεγάλη αγορά, οι πλατείες, το μουσείο Πικάσο, η λεωφόρος Λα Ράμπλα και τόσα άλλα αξιοθέατα, προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια πόλη, που πολλοί αξιολογούν μεταξύ των ομορφότερων στον κόσμο.

  1. Σεβίλλη

Η Σεβίλλη είναι η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, στη νοτιοδυτική Ισπανία και πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για την καλλιτεχνική και πολιτιστική πρωτεύουσα, αν όχι όλης της Ισπανίας, σίγουρα του ισπανικού νότου. Η πατρίδα της Κάρμεν, η πατρίδα του Δον Ζουάν και θέρετρο εξελίξεων δεκάδων έργων της ισπανικής τέχνης, διαθέτει αξιοθέατα όπως η Χιράλδα, το καμπαναριό με τα κεκλιμένα επίπεδα, η Βασιλική της Μακαρένα, η γειτονιά της Σάντα Κρουθ και φυσικά το Ανάκτορο Αλκάθαρ, που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και χρησιμοποιείται σήμερα για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας όταν βρίσκεται στην πόλη.

  1. Γρανάδα

Πολύ κοντά στη Σεβίλλη, στην υπέροχη Ανδαλουσία, βρίσκεται μια ακόμα πολύ δημοφιλής πόλη της Ισπανίας. Είναι η Γρανάδα, με τα περίφημα ανάκτορα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, την Αλάμπρα. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους, ενώ εκτός από την Αλάμπρα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το παλάτι Χενεραλίφι, με παραμυθένιους κήπους, η παλιά πόλη και ο Καθεδρικός Ναός, που είναι πεντάκλιτη βασιλική, αλλά και η Plaza Nueva που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, συγκεντρώνουν τα πλήθη των τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

  1. Αλικάντε

Το Αλικάντε βρίσκεται λίγο δυτικότερα της Βαλένθια και είναι ένα από τα πιο ιστορικά λιμάνια της Ισπανίας στη Μεσόγειο. Στο παρελθόν, ήδη από τον Μεσαίωνα, ήταν σπουδαίο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, ενώ σήμερα συγκεντρώνει την τουριστική κίνηση όλης της ευρύτερης περιοχής. Στην παλιά πόλη του Αλικάντε, που λέγεται Μπάριο ντε λα Σάντα Κρουθ, συγκεντρώνεται η τουριστική κίνηση, καθώς τα στενά δρομάκια, τα παλιά κτήρια και οι εκκλησίες μαρτυρούν την ιστορικότητα της πόλης.

  1. Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα

«Μίνι – έκπληξη» στη λίστα των δημοφιλών ισπανικών πόλεων, το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, η πρωτεύουσα της αυτόνομης Γαλικίας, στα βόρεια. Η πόλη είναι γνωστή για τον καθεδρικό της ναό, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο και δεσπόζει στην κύρια πλατεία της παλιάς πόλης, αλλά και γιατί είναι ο προορισμός του «Δρόμου του Αγίου Ιακώβου». Πρόκειται για μια διαδρομή προσκυνήματος που υπάρχει από τον 9ο αιώνα και είναι γνωστή ως «Camiño de Santiago» από την τοπική διάλεκτο, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  1. Ίμπιζα

Το ισπανικό αυτό νησί των Βαλεαρίδων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, καθώς έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών. Η Ίμπιζα βρίσκεται στη Μεσόγειο και εκτός από τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου, παραλίες με καταγάλανα νερά και beach bars που δίνουν τον ρυθμό σε όλο το νησί, διαθέτει και μία πολύ καλοδιατηρημένη παλιά πόλη, την Dalt Vila. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ενώ διατηρούνται ακόμα τα τείχη του 16ου αιώνα που την περιβάλλουν. Πλακόστρωτα σοκάκια, μεσαιωνικά αρχοντικά και το κάστρο με στον καθεδρικό ναό στην κορυφή, κερδίζουν όσους καταφέρουν να αφήσουν τα διάσημα πάρτι στις ακτές και να φτάσουν ως εκεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr