ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Για πέμπτη συνεχή ημέρα διαδηλώνουν εκατοντάδες Αφγανοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση του Κορανίου από στρατιώτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε τέσσερις επαρχίες του Αφγανιστάν. Επεισόδια αναφέρθηκαν μόνο στη βορειο-ανατολική επαρχία Λαγμάν, μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ, έναν διαδηλωτή από τη Μιχταρλάμ, την πρωτεύουσα της Λαγμάν, «περίπου 2.000 άνθρωποι» πραγματοποιούν πορεία, η οποία έγινε «βίαιη», με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στο μέγαρο του κυβερνήτη και τις δυνάμεις ασφαλείας να απαντούν ανοίγοντας πυρ.

Στην επαρχία Λογκάρ, σχεδόν 200 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φοιτητές, φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στον Καρζάι» και απέκλεισαν το δρόμο προς την Καμπούλ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τέσσερις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η οργή δεν έχει μειωθεί στη χώρα, παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον αφγανικό λαό και τις εκκλήσεις των αρχών για ηρεμία, μετά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου από στρατιώτες, ύστερα από εντολή αμερικανού αξιωματικού στη βάση Μπαγκράμ. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, τα αντίτυπα χρησιμοποιούντο για τη διακίνηση μηνυμάτων μεταξύ των κρατουμένων.