ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα τρόποι για να περιορίσουμε την ποσότητα φαγητού που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων

Top10: Δέκα τρόποι για να περιορίσουμε την ποσότητα φαγητού που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, είναι η ποσότητα φαγητού που καταλήγει καθημερινά στον κάδο των απορριμμάτων μας.

Οι χιλιάδες τόνοι φαγητού που συγκεντρώνονται στις χωματερές, είναι τα αστικά απόβλητα που παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός τοξικού αέριου που είναι 25 φορές πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα και συντελεί στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως εάν θέλουμε να συμμετέχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη, η κουζίνα μας είναι το μέρος από το οποίο χρειάζεται να ξεκινήσουμε. Ακολουθώντας τις συμβουλές που βρίσκονται στη λίστα που βρίσκεται παρακάτω, όχι μόνο θα περιορίσουμε την άσκοπη σπατάλη φαγητού, αλλά θα βάλουμε ένα δικό μας «λιθαράκι» για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο «αύριο», τόσο για την ανθρωπότητα, όσο και για το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί.

  1. Δημιουργώντας σε εβδομαδιαία βάση μία λίστα με τα ψώνια που χρειαζόμαστε από το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο και το κρεοπωλείο, θα είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε τις παρορμητικές, άσκοπες αγορές και να ψωνίσουμε τα προϊόντα που όντως μας λείπουν. Στα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών των smartphone μας, υπάρχουν ειδικά apps που μας βοηθούν να οργανώσουμε καλύτερα τα ψώνια μας και να μην προχωρήσουμε σε αγορές που μας είναι αχρείαστες.
  2. Διαμορφώνουμε τη λίστα σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Συνεπώς, εάν ζούμε μόνοι δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε την ίδια ποσότητα φαγητού με μία τετραμελή οικογένεια, αφού το πιο πιθανό είναι τα προϊόντα να χαλάσουν, πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.
  3. Πριν μπούμε στη διαδικασία να περιορίσουμε την άσκοπη σπατάλη φαγητού, καλό θα ήταν να παρατηρήσουμε για μία εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε και τρεφόμαστε, ώστε να διακρίνουμε τα λάθη μας και να αναζητήσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους που θα περιορίσουν τη σπατάλη.
  4. Ένα μεγάλο ποσοστό των φρούτων και των λαχανικών που πετιούνται, είναι εκείνα που το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους, δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο, τα παραπάνω κριτήρια δεν επηρεάζουν τη θρεπτική αξία ή τη γεύση ενός φρούτου ή ενός λαχανικού. Εφόσον, λοιπόν, κανείς δεν καταδέχεται να τα προσθέσει στο καλάθι του, μπορούμε να τα πάρουμε εμείς, περιορίζοντας την ποσότητα που θα καταλήξει στα σκουπίδια.
  5. Ακολουθούμε την πρακτική «F.I.F.O.», που σημαίνει «First In, First Out». Με άλλα λόγια, τοποθετούμε τα προϊόντα με την πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης στο μπροστά μέρος του ραφιού ή του ντουλαπιού και εκείνα που αργούν ακόμη να λήξουν στο πιο πίσω μέρος.
  6. Προγραμματίζοντας τα γεύματα που θα καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα, μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα το περιεχόμενο που υπάρχει στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Συνεπώς, όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, καλό θα ήταν να είναι στις άμεσες επιλογές μας.
  7. Προσπαθούμε να προετοιμάζουμε την κατάλληλη ποσότητα φαγητού σύμφωνα με τις ανάγκες μας ή με τις ανάγκες της οικογένειας. Οι μερίδες που μαγειρεύουμε δεν χρειάζεται να υπερβαίνουν τη ποσότητα που μπορούμε να καταναλώσουμε, καθώς συνήθως είναι αυτή που καταλήγει στον κάδο.
  8. Ακόμη και αν μας περισσέψει μία μερίδα από το γεύμα που προετοιμάσαμε, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να την καταναλώσουμε σε δεύτερο χρόνο.
  9. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τη λειτουργία του ψυγείου μας. Όταν το ψυγείο μας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο με προϊόντα ή βρώμικο, είναι πολύ πιθανό να μην παρέχει στα τρόφιμα τη θερμοκρασία που χρειάζονται για να διατηρηθούν.
  10. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και τις φλοίδες των φρούτων ή των λαχανικών, δημιουργώντας με αυτές γευστικούς ζωμούς για τα φαγητά μας, ακόμη και χειροποίητα προϊόντα ομορφιάς!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.