ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος πανδημίας: 10 τρόποι που ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας

Ένας χρόνος πανδημίας: 10 τρόποι που ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας

Στις 11 Μαρτίου του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 πανδημία, τη χειρότερη πανδημία του τελευταίου αιώνα, όπως αποδεικνύεται ένα χρόνο μετά

Ο κορονοϊός επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής μας από τη δουλειά και το σχολείο, μέχρι τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ακόμη και τον ενδυματολογικό μας κώδικα.

Πώς μεταμόρφωσε τη ζωή και τις συνήθειές μας


1. Άλλαξε το λεξιλόγιό μας


Nέες λέξεις και φράσεις εμπλούτισαν τη φρασεολογία μας το 2020. Οι ειδικοί μας είπαν ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης» για να «επιπεδοποιήσουμε» την καμπύλη του κορονοϊού και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νόσου.

Εξοικειωθήκαμε μάλιστα ακόμη και με πιο ασαφείς επιδημιολογικούς όρους όπως είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής, γνωστός και ως αριθμός R, ή ο μέσος αριθμός ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό από ένα μόνο μολυσμένο άτομο.

Και φυσικά μάθαμε το όνομα της ίδιας της ασθένειας, COVID-19 και τις μεταλλάξεις με τα αρχικά τους που προκαλούν ανησυχία.


2. Νέες ενδυματολογικές συνήθειες


Το πιο περιζήτητο κομμάτι της ντουλάπας μας το 2020 ήταν το μικρό κομμάτι υφάσματος με το οποίο καλύπτουμε το πρόσωπό μας. Καθώς οι χειρουργικές μάσκες ήταν περιζήτητες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πολλοί άρχισαν να κατασκευάζουν χειροποίητες μάσκες .

Στη συνέχεια, οι εταιρείες ένδυσης και οι οίκοι μόδας μπήκαν στο παιχνίδι, προσθέτοντας στις συλλογές τους μάσκες. Πλέον στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς μάσκα.


3. Άγχος και κατάθλιψη


Η πανδημία επηρέασε σοβαρά την ψυχική υγεία των ανθρώπων μέσα στο 2020. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω της πανδημίας.

Παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η κοινωνική απομόνωση, το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, η αύξηση της ανεργίας και το οικονομικό άγχος, καθώς και η απειλή της ίδιας της ασθένειας, έπαιξαν ρόλο.


4. Αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό JAMA Network Open η κατανάλωση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 14% κατά τη διάρκεια των λοκντάουν.

Οι γυναίκες ειδικότερα παρουσίασαν ανησυχητικές αυξήσεις στην έντονη κατανάλωση αλκοόλ την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με τη μελέτη. "Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας", κατέληξαν οι συντάκτες της έρευνας.

5. Νέα «κανονικότητα»


Καθώς οι επιχειρήσεις άρχισαν να ανοίγουν μετά το αρχικό λοκντάουν, οι πολίτες κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και συνθήκες. Οι επιχειρήσεις έκαναν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Τα εστιατόρια και τα καφέ -όταν ανοίγουν- λειτουργούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Οι αίθουσες αναμονής έγιναν παρελθόν. Πολλά γυμναστήρια άνοιξαν μόνο με ραντεβού για τους πελάτες. Και οι μεγάλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν εντελώς σε πολλές περιοχές.

Οι ειδικοί λένε ότι η λήψη προφυλάξεων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης, όμως με την έλευση του φθινοπώρου, αυξήθηκαν τα κρούσματα και πολλές περιοχές μπήκαν ξανά σε λοκντάουν.

6. Τηλεργασία


Η πανδημία οδήγησε εταιρείες σε όλο τον κόσμο να κλείσουν τα γραφεία τους ή να αναστείλουν την κανονική τους λειτουργία. Μέχρι τον Ιούνιο του περασμένου έτους, περίπου το 42% του εργατικού δυναμικού των Η.Π.Α. εργαζόταν από το σπίτι.

Η τηλεργασία έχει θετικές προεκτάσεις, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε στην ανεργία μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε εστιατόρια, καντίνες και επιχειρήσεις εστίασης.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία νέων ιδεών και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, απέρριψε πρόσφατα την άποψη ότι η εργασία εξ αποστάσεως είναι «η νέα κανονικότητα», τονίζοντας ότι αποτελεί απόκλιση από την ομαλότητα.


7. Ανεξέλεγκτες φήμες


Από την «είδηση» ότι η κατανάλωση λευκαντικού μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό μέχρι τη θεωρία ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ως βιολογικό όπλο, η πανδημία προκάλεσε ένα όργιο παραπληροφόρησης.

Η πανδημία είναι η πηγή για περισσότερες από 2.000 φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και αναφορές διακρίσεων σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Τροπικής Ιατρικής & Υγιεινής» (AJTMH).

Οι ψευδείς αυτές πληροφορίες έχουν σοβαρές συνέπειες προειδοποίησαν οι ερευνητές , προσθέτοντας ότι οι φήμες που σχετίζονται με τον κορονοϊό οδήγησαν σε χιλιάδες νοσηλείες και εκατοντάδες θανάτους.

"Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρακολουθούν την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με το ... COVID-19 σε πραγματικό χρόνο και να συνεργάζονται με τοπικές κοινότητες και κυβερνητικούς φορείς για να αποκλείσουν παραπληροφόρηση".


8. Κλείσιμο Σχολείων


Ένα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας ήταν η εκπαίδευση. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς όμως τα παιδιά που εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες, έχει διαπιστωθεί οτι διασπείρουν εύκολα τον ιό.

Πολλά σχολεία στον κόσμο έκλεισαν και στράφηκαν στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η Unicef ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children», επίσης, υπολόγισε ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο έχασαν κατά μέσον όρο 74 ημέρες εκπαίδευσης. Στη Δυτική Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ημέρες που χάθηκαν ανέρχονται σε 28.


9. Μειωμένες εκπομπές Ρύπων

Τα λοκντάουν επιβράδυναν τους ρυθμούς παραγωγής και τη βιομηχανική δραστηριότητα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον κόσμο.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature Climate Change διαπίστωσε ότι οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 17% στις αρχές του 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/nasa-model-reveals-how-much-covid-related-pollution-levels-deviated-from-the-norm

Τα λοκντάουν που επιβλήθηκαν διεθνώς παρ’ όλα αυτά δεν ανέκοψαν την υπερθέρμανση του πλανήτη καθως το 2020 ήταν το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

10. Νέα εμβόλια- Επιστημονική πρόοδος


Η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου διαρκεί συνήθως χρόνια έως και δεκαετίες. Ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο ωστόσο, επιδόθηκαν σε πραγματικό αγώνα δρόμου και δημιούργησαν εμβόλια κατά του κορονοϊού σε λιγότερο από 12 μήνες.

Στις αρχές του 2020, η νόσος COVID-19 και ο ιός που την προκαλεί, SARS-CoV-2, ήταν άγνωστοι στην επιστήμη. Σήμερα, μετά τις πρώτες πετυχημένες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, πολλά εμβόλια έχουν εγκριθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εκστρατείες ανοσοποίησης συνεχίζονται με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Λύνει τη σιωπή της - Η πρώτη φωτογραφία μετά την επίθεση με βιτριόλι