ΚΟΣΜΟΣ

Ξεμπρόστιασαν τα fake news του Ερντογάν

Ξεμπρόστιασαν τα fake news του Ερντογάν
AP Images

Καμία επαφή ή προετοιμασία για συναντήσεις με την Τουρκία δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Αιγύπτου, σύμφωνα με όσα ανέφερε διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η τακτική των fake news γύρισε ξανά «μπούμερανγκ» στον Ερντογάν, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ.

Απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση και να βρει εκ νέου πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάνει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Άγκυρα με τη ρητορική και τις επιδιώξεις της έχει καταφέρει να κλείσει όλες τις «πόρτες» και να δημιουργήσει περισσότερες αντιμαχόμενες πλευρές παρά χώρες με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί, φαίνεται πως οδηγεί τον σουλτάνο στο να προσπαθήσει μέσω της διασποράς fake news να «χτίσει» νέες διεθνείς σχέσεις.

Μια τέτοια προσπάθεια είχε γίνει πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα με το Ισραήλ, το οποίο έβαλε στη θέση του τον Ερντογάν. Αντίστοιχη κίνηση επιχειρεί την τελευταία εβδομάδα η Τουρκία και με την Αίγυπτο. Πρόσφατη ανάλυση από την Jerusalem Post είχε κάνει σαφές πως όλα όσα διακινούσε η Άγκυρα για την προσπάθεια επανάκτησης καλών σχέσεων με το Κάιρο ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή (12.03), μέσα από την άρνηση της Αιγύπτου για οποιαδήποτε προετοιμασία ή επαφή με την Άγκυρα έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικές συναντήσεις και να αλλάξει το status quo μεταξύ των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα, ανώτατη διπλωματική πηγή μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS και έβαλε τέλος στο «κρεσέντο» των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ που με συνεχείς δηλώσεις την Παρασκευή προσπάθησαν να βάλουν σε μια νέα βάση την πιθανότητα να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο. «Δεν πραγματοποιούνται επαφές ή προετοιμασίες για συναντήσεις με την Τουρκία - άμεσες ή έμμεσες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανώτατος διπλωμάτης στο ρωσικό πρακτορείο, βγάζοντας στη… σέντρα το καθεστώς της Άγκυρας για την προσπάθεια να διασπείρει fake news σχετικά με τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με την επανεκκίνηση των επαφών με το Κάιρο. Αλλά αυτές είναι μόνο προσπάθειες να ξεφύγουν από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή. Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλά για την κληρονομιά των Οθωμανών στη Λιβύη, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (οι ισχυρισμοί της Άγκυρας σε τεράστια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα) και δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», επεσήμανε.

Αξίζε πάντως να αναφερθεί πως το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya , επικαλούμενο τις πηγές του, δήλωσε την Παρασκευή ότι τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα και το Κάιρο πραγματοποίησαν τηλεφωνικές συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέρη συζήτησαν μια επερχόμενη συνάντηση στο Κάιρο με τη συμμετοχή διπλωματών και αξιωματούχων πληροφοριών.

Ωστόσο, η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, θέτει μια προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει «την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μεσόγειο». Κάτι τέτοιο, βέβαια, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται από δύσκολο ως και... ακατόρθωτο, με βάση τον πρότερο (μη έντιμο) βίο του Τούρκου προέδρου...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανιστόρητος ο Ερντογάν: Σπουδαιότερη η φιλία Τούρκων και Αιγυπτίων, παρά Ελλήνων και Αιγυπτίων