ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η πανδημία «αφήνει» αναλφάβητα 12 εκατομμύρια παιδιά

 Κορονοϊός: Η πανδημία «αφήνει» αναλφάβητα 12 εκατομμύρια παιδιά

Τεράστιες ανισότητες στην εκπαίδευση προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα ανησυχητικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά που θα συμπληρώσουν φέτος τα 10α γενέθλιά τους δεν θα είναι σε θέση να διαβάσουν ούτε καν μία απλή πρόταση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνοι ειδικοί απο τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ONE Campaign -που καταπολεμά την ακραία φτώχεια και τις ασθένειες που προλαμβάνονται, ιδίως στην Αφρική- ο οποίος και ανέλυσε τα στοιχεία, οι ανισότητες στην εκπαίδευση γιγαντώθηκαν λόγω της Covid-19.

Από το σύνολο των 70 εκατομμυρίων 10χρονων, τα 11,5 εκατομμύρια δεν θα μπορούν να διαβάσουν, ως άμεσο αποτέλεσμα του αντίκτυπου που έχει η πανδημία στην εκπαίδευση. Το ποσοστό των παιδιών που δεν θα μάθουν να διαβάζουν καθόλου, έφθασε στο 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η "χαμένη γενιά" του κορονοϊού

Τον Μάρτιο, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ ζήτησαν από τα μέλη της ομάδας G7 να δεσμευθούν ότι θα προσφέρουν 5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Στόχος μέχρι το 2025 να επιστρέψουν στα θρανία 40 εκατομμύρια κορίτσια, στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

«Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών, αυτό έχει συνέπειες σε ολόκληρη την εκπαίδευσή τους, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να μάθουν, να κερδίζουν τα προς το ζην, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις. Αυτό το χαμένο δυναμικό δεν καταστρέφει μόνο ζωές, εμποδίζει παράλληλα την ανάπτυξη ολόκληρων οικονομιών », δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Οne Campaign, Ντέιβιντ ΜακΝερ.

O ιός μας στέρησε ήδη τόσα πολλά, δε θα πρέπει να του επιτρέψουμε να στερήσει επίσης το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών, τόνισε.

Τα κορίτσια πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα

Το 40% των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο να «μείνουν εκτός» προέρχονται από την υπο-σαχάρια Αφρική, ενώ το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν τα κορίτσια ,καθώς 20 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι δε θα επιστρέψουν στο σχολείο, ακόμη και όταν το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργήσει πλήρως.

Η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε ριζικά τη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, τα σχολεία για περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο παρέμειναν κλειστά για πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην επανέναρξη των σχολείων και να προσφέρουμε τα απαραίτητα μαθήματα ώστε να καλυφθούν τα κενά» που υπέστησαν οι μαθητές λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, έλεγε πρόσφατα ο Ρόμπερτ Τζένκινς υπεύθυνος του τμήματος Εκπαίδευσης της Unicef.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»