ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στη Βραζιλία: Ξεπεράστηκε το τραγικό ορόσημο των 300.000 θανάτων από COVID-19

Κορονοϊός στη Βραζιλία: Ξεπεράστηκε το τραγικό ορόσημο των 300.000 θανάτων από COVID-19
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η Βραζιλία ξεπέρασε την Τετάρτη (24/3) το τραγικό ορόσημο των τριακοσίων χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.009 ασθενείς με την COVID-19, την επομένη του ρεκόρ 3.251 θανάτων.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 300.685 νεκρούς.

Ταυτόχρονα, διαγνώστηκαν 89.992 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των μολύνσεων να ανέρχεται σε περίπου 12,2 εκατομμύρια, την εξάπλωση να συνεχίζεται με τρομακτικό ρυθμό και τα νοσοκομεία σε σχεδόν όλες τις πολιτείες να κινδυνεύουν πλέον να καταρρεύσουν.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας και κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εναντιώνεται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων από πλευράς των κυβερνητών των πολιτειών αποκαλώντας τους «τύραννους» και γενικά υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, όρκισε την Τρίτη το νέο υπουργό Υγείας τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα, τον τέταρτο της θητείας του, την ώρα που οι θάνατοι παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, την ώρα που η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με αργό ρυθμό και τα περιοριστικά μέτρα διαφέρουν πολύ από τη μια πολιτεία στην άλλη, την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν.

Μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του ενώ το 7,6% των πολιτών (12,1 εκατ.) έχει λάβει την πρώτη, σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου Fiocruz.

Ο Δρ. Κεϊρόγκα, που ονομάστηκε επόμενος υπουργός Υγείας τη 15η Μαρτίου, αντικαθιστά τον στρατηγό Εντουάρντου Παζουέλου, στρατιωτικό εν ενεργεία χωρίς την παραμικρή σχέση με την ιατρική που μολαταύτα χειρίστηκε την αντιμετώπιση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της.

Η Καρίσα Ετιέν, επικεφαλής του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτυλίσσεται με εξαιρετικά «επικίνδυνο» τρόπο στη Βραζιλία και κάλεσε όλους τους Βραζιλιάνους να πάρουν μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.