ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν με τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες

Έκρηξη στο Αφγανιστάν
AP Photo

Έκρηξη βόμβας κοντά στην Καμπούλ την Κυριακή (4/4) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και να τραυματιστούν άλλα 12, δήλωσαν αξιωματούχοι- Την ευθύνη την οποία ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.

Αν και οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν σπανίως αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτές αφότου άρχισαν επίσημα ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2020.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, ο Φερντάους Φαραμάρζ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό της βομβιστικής ενέργειας στην περιοχή Παγμάν της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να γίνει βαρύτερος.

Οι Ταλιμπάν, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, ισχυρίστηκαν ότι συνολικά 45 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

Το κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών προειδοποίησε επίσης εναντίον της συνέχισης αυτών που αποκάλεσε αδιάπτωτες αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν, τονίζοντας πως παραβιάζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, που οι Ταλιμπάν υπέγραψαν με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προέβλεπε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ως την 1η Μαΐου, με αντάλλαγμα εγγυήσεις των ανταρτών και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιταχύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που εκτυλίσσονται με πολύ αργό ρυθμό. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει να οργανωθεί σύνοδος στην Τουρκία μέσα στον Απρίλιο και να σχηματιστεί μεταβατική αφγανική κυβέρνηση που θα συμπεριλαμβάνει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν.

Δυτικές κυβερνήσεις αξιώνουν οι ισλαμιστές αντάρτες να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και διαμηνύουν ότι η τήρηση της προθεσμίας της 1ης Μαΐου θα είναι αδύνατη αν δεν μειωθεί το επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα, οι Ταλιμπάν απείλησαν να ξαναβάλουν στο στόχαστρο τα ξένα στρατεύματα εάν αθετηθεί η συμφωνημένη προθεσμία για την αποχώρησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή 16χρονη από κορονοϊό - Τη μετέφερε η μητέρα της στο νοσοκομείο