ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι γκάφες, οι φήμες και τα μη πολιτικά ορθά σχόλια του συζύγου της Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι γκάφες, οι φήμες και τα μη πολιτικά ορθά σχόλια του συζύγου της Ελισάβετ
AP

Μεταξύ άλλων, ο εκλιπών πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν γνωστός για τις κατά καιρούς γκάφες του, τα μη πολιτικά ορθά σχόλια και τη συμπάθεια που έδειχνε για αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ανεπίσημο».

Πολλές φορές είχε δεχτεί κριτική για τον τρόπο του και τα κατά καιρούς «άκομψα» σχόλιά του, ωστόσο φίλοι του ζεύγους έλεγαν πως, ως ο πλέον έμπιστος της βασίλισσας, έφερνε χιούμορ, εξυπνάδα και ενέργεια στη μοναρχία.

«Είναι, απλά, η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια» είπε η Ελισάβετ σε μια σπάνια προσωπική δημόσια έκφραση απόδοσης τιμών προς αυτόν το 1997 για τα 50 τους χρόνια μαζί.

Αν ο ίδιος είχε εκνευρισμό για τη ζωή του ως του συζύγου στη «σκιά» της βασίλισσας», δεν τον έδειχνε δημόσια- αν και είχε πει κάποτε πως στην αρχή δυσκολευόταν να βρει ρόλο για τον εαυτό του, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο.

Ο ίδιος βοήθησε την Ελισάβετ και τη μοναρχία να κινηθούν στα ταραγμένα νερά του 20ού αιώνα. Συχνά αντιμέτωπος με μια συντηρητική αυλή, μεταρρύθμισε τα ανάκτορα και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη δύναμη της τηλεόρασης για να αυξήσει την προσωπική επιρροή. Είχε πιέσει για να μεταδοθεί ζωντανά η στέψη της βασίλισσας το 1953, και ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ωστόσο αργότερα τον κατηγόρησαν πως ήταν εμπόδιο στην προσπάθεια της μοναρχίας να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή, ενώ άλλοι έλεγαν πως ο τρόπος του επηρέασε τα παιδιά τους, δυσκολεύοντάς τα να κάνουν ευτυχισμένες οικογένειες.

Έλεγαν πως ο Φίλιππος ήταν ο μόνος που αντιμετώπιζε τη βασίλισσα ως ανθρώπινο ον, και, παρά κάποιες φήμες για απιστία από πλευράς του, παρέμειναν μαζί για πάνω από 70 χρόνια.

Κατά καιρούς βρέθηκε στο «στόχαστρο», λόγω των απόψεών του για διάφορα θέματα, από την πυρηνική ενέργεια μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος. Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για υποκρισία, καθώς από τη μία μιλούσε για την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη συμμετείχε σε δραστηριότητες όπως το κυνήγι.

«Νομίζω πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του να ανησυχείς για το περιβάλλον και να αγκαλιάζεις λαγουδάκια» είχε πει στο BBC.

Τέτοια σχόλια τραβούσαν την προσοχή: Ένα σχόλιό του για «σχιστά μάτια» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα τη δεκαετία του 1980 θεωρείται χαρακτηριστικό του τρόπου του, που ήταν από πολλές απόψεις αντίθετος στην αυτοσυγκράτηση της βασίλισσας.

Γόνος Βασιλικής ελληνικης και δανέζικης οικογένειας, η εθνικότητά του ήταν ερωτηματικό: «Είμαι Δανός» έχει δηλώσει κατά καιρούς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κάτι που ήταν αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πως η γενέτειρά του Ελλάδα έχει συνδεθεί με τον ξεριζωμό και τη διάλυση της οικογένειάς του.

Ο ίδιος ο Φίλιππος πάντως φρόντισε να ρίξει αλατοπίπερο στην υπόθεση όταν σε κάποιους άλλους απάντησε το αξιομνημόνευτο «είμαι Έλληνας, αλλά…».

Πάντως αυτοί που τον ήξεραν έλεγαν ότι η φήμη του έκρυβε από πίσω μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, αφοσίωση στην οικογένειά του και στα βασιλικά του καθήκοντα.

Ο φήμες περί εξωσυζυγικών δραστηριοτήτων και απόστασης με τη βασίλισσα διαψεύστηκαν τη δεκαετία του 1950.

Σε βιογραφία της βασίλισσας, ο Ρόμπερτ Χάρτμαν είπε πως κατά τη διάρκεια βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία το 1954 εικονοληπτικό συνεργείο τον είδε να βγαίνει τρέχοντας από ένα σπίτι, και πίσω του να πετάγονται παπούτσια του τένις και μια ρακέτα. Το φιλμ καταστράφηκε από το ίδιο το συνεργείο, και τους πλησίασε αργότερα η ίδια η βασίλισσα, ζητώντας τους συγγνώμη που είδαν κάτι που «συμβαίνει σε κάθε γάμο», σύμφωνα με τον Χάρτμαν.

Δεκαετίες μετά, ο εγγονός του, πρίγκιπας Χάρι, είπε ότι η βασίλισσα βασιζόταν πάνω του. «Δεν πιστεύτω ότι θα τα είχε καταφέρει χωρίς αυτόν» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν νόμιζε πως είχε επιτυχημένη πορεία στον ρόλο του, έδινε φλεγματικές απαντήσεις: «Δεν με νοιάζει καθόλου...ποιος νοιάζεται τι πιστεύω εγώ για αυτό, είναι γελοίο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ