ΚΟΣΜΟΣ

Στο σύμπαν του Έλον Μασκ: Μαϊμού…παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό της

Στο σύμπαν του Έλον Μασκ: Μαϊμού…παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό της

Έντονες συζητήσεις προκαλεί για μία ακόμη φορά ο Ελον Μάσκ,  με το τελευταίο του πρότζεκτ... μια τσιπαρισμένη μαϊμού, η οποία παίζει video games με το μυαλό της. Η  τεχνολογία που επιστρατεύθηκε σχετίζεται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου και έχει στόχο να βρίσκει λύσεις για περιστατικά τραυματισμών στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη και να αποκαταστήσει τα όποια προβλήματα με τη βοήθεια τσιπ.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μάσκ το 2016, ίδρυσε –μαζί με συνεργάτες του- τη Neuralink μία εταιρεία νευροτεχνολογίας με αντικείμενο την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου...με την τεχνητή νοημοσύνη.

Απώτερος στόχος της εταιρείας που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας, εγείροντας και ζητήματα βιοηθικής είναι να βοηθήσει στη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων, όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, επιστρατεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη .

Την Παρασκευή η εταιρεία του κυκλοφόρησε βίντεο, όπου μία μαϊμού εμφανίζεται να παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι μετά την εμφύτευση της νέας τεχνολογίας. Το βίντεο των τριών λεπτών του Neuralink δείχνει την Πέϊτζερ, ένα αρσενικό μακάκο με ενσωματωμένα τσιπ σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του να επιδίδεται σε… Mind Pong.

Φαίνεται να ελέγχει τον υπολογιστή και κατά συνέπεια το παιχνίδι με τη δύναμη της σκέψης! Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τον εγκέφαλό της μαϊμούς, η Neuralink μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση για να προβλέψει πού πρόκειται να μετακινήσει τον φυσικό ελεγκτή-κουμπί και τελικά μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια την κίνηση πριν γίνει αυτή πραγματικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αφαίρεσαν εντελώς το κουμπί, και το παιχνίδι συνεχίστηκε μόνο που αντι για χειριστήριο η μαϊμού έλεγχε την ρακέτα του παιχνιδιού με το μυαλό της, μέσω του συνδέσμου και των ενσωματωμένων νευρικών νημάτων.

«Το πρώτο προϊόν της @Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το μυαλό του πιο γρήγορα από κάποιον που χρησιμοποιεί τους αντίχειρές του», έγραψε ο Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας περισσότερα από 2.000 ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευθεί σε περιοχές του κινητικού φλοιού του πιθήκου και συντονίζουν τις κινήσεις των χεριών, ανέφερε το βίντεο.

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επικεντρώνεται στην κατασκευή συσκευών οι οποίες θα μπορούν να εμφυτευτούν στον εγκέφαλο, με απώτερο σκοπό τη σύνδεση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών με το λογισμικό υπολογιστών και τη συμπόρευση των νοητικών ικανοτήτων των ανθρώπων με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επεμβάσεις αυτές ενδέχεται να επιφέρουν βελτίωση της ανθρώπινης μνήμης καθώς και απευθείας σύνδεση με υπολογιστικές συσκευές. Στην ετήσια παρουσίαση που έκανε τον Αύγουστο του 2020, ο Μασκ περιέγραψε πως οι συσκευές αυτές θα έχουν την δυνατότητα να θεραπεύσουν σοβαρά προβλήματα όπως παράλυση, κώφωση, τύφλωση και άλλες σοβαρές αναπηρίες, δηλώσεις για τις οποίες δέχθηκε έντονη κριτική από νευροεπιστήμονες.

Ο Μασκ λέει ότι οι μελλοντικές εφαρμογές θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρωνικών συνδέσμων με διάφορα μέρη του σώματος ασθενών, μεταδίδοντας τα σήματα από τον εγκέφαλο για παράδειγμα στα πόδια, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν παραπληγικό λόγου χάρη να περπατήσει ξανά.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν τους ισχυρισμούς τους τολμηρούς και επικίνδυνους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χτύπημα στη Δημοκρατία» η δολοφονία Καραϊβάζ: Η αντίδραση των κομμάτων και Ευρωπαίων αξιωματούχων