ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία εκλογές: Έντι Ράμα για τρίτη θητεία «δείχνουν» τα πρώτα αποτελέσματα

Αλβανία εκλογές: Έντι Ράμα για τρίτη θητεία «δείχνουν» τα πρώτα αποτελέσματα

Προβάδισμα του Σοσιαλιστικού κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη γειτονική χώρα.

Με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων, οι αριστεροί Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα φαίνεται να συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το από το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα με 39%.

Σύμφωνα με έξιτ πολ για το Euronews Albania οι Σοσιαλιστές εκτιμάται οτι θα κερδίσουν περίπου το 46% των ψήφων, ενώ οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κατακτήσουν ποσοστό 42%. Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμη εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συγκεντρώσει τις 71 έδρες που χρειάζεται για να κατακτήσει αυτοδυναμία.


Περίπου 3,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλβανία και στο εξωτερικό προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν 140 βουλευτές. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε γύρω στο 48%, ελαφρά υψηλότερη από ότι ήταν στις εκλογές της προηγούμενης τετραετίας.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σχετικά ομαλά -σε σχέση με το τεταμένο προεκλογικό κλίμα- αν και υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες, γράφει το Associated Press. Το βασικό «αγκάθι» ήταν η ηλεκτρονική αναγνώριση των ψηφοφόρων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα. Περίπου 167 από τα 5.199 συνολικά εκλογικά κέντρα δεν λειτουργούσαν.


Ο Ιλιριάν Τσελιμπάσι, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, θεώρησε τις εκλογές πετυχημένες και είπε ότι «η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από ηρεμία, ασφάλεια και ακεραιότητα». Ανακοίνωσε επίσης οτι ο νικητής θα είναι επίσημα γνωστός μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε


Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, ανυπομονεί να ξεκινήσει πλήρεις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα μέσα στο έτος και η ψηφοφορία της Κυριακής - οι 10ες κοινοβουλευτικές εκλογές της μετα-κομμουνιστικής Αλβανίας - θεωρείται βασικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα, οι εκλογές στη χώρα έχουν αμαυρωθεί πολλές φορές από παρατυπίες.


Ο Ράμα επιδιώκει τρίτη συνεχόμενη θητεία, θέλοντας να συνεχίσει όπως λέει τις μεταρρυθμίσεις του σε νευραλγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η γεωργία και η νέα ψηφιακή εποχή.

Ο Έντι Ράμα υποστηρίχθηε με πολλούς και «υπόγειους» τρόπους από το τουρκικό καθεστώς, ενώ Ράμα και Ερντογάνεπικοινώνησαν προεκλογικά με τηλεδιάσκεψη αφού στην πόλη Φίερι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια νοσοκομείου-δώρου του Τούρκου προέδρου στον «φίλο και αδελφό» Ράμα.

Στην τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η Αγκυρα σθεναρά και πολυδιάστατα εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημόσια υγεία των βαλκανικών λαών», τονίζοντας μεταξύ άλλων τις διάφορες τριμερείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και τη στρατιωτική δύναμή της που εδρεύει στο Κόσοβο (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ).

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπάσα -πρώην δήμαρχος Τιράνων- λέει ότι θα φέρει την αλλαγή, τερματίζοντας τους δεσμούς της κυβέρνησης με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους, να αυξήσει τους μισθούς και να προσφέρει περισσότερη κοινωνική υποστήριξη.

Βία και αιματηρά επεισόδια πριν ανοίξουν οι κάλπες

Τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η έξαρση των πολιτικών αντιπαραθέσεων οδήγησε σε μία δολοφονία και σε τέσσερις τραυματισμούς στην πόλη Ελμπασάν.

Ένας 56χρονος γιατρός, υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος έπεσε νεκρός, ενώ φερόμενος ως δράστης είναι ένας πρώην αστυνομικός και μέλος της φρουράς πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τραυματίσθηκαν δύο υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας αστυνομικός που επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα και ακόμη ένα άτομο. Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε την ένταση, αν και είναι γνωστό ότι το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο για απόπειρες εξαγοράς ψήφων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης