ΚΟΣΜΟΣ

Human Rights Watch: Πρακτικές απαρτχάιντ από το Ισραήλ

Ισραηλινοί αστυνομικοί στην Ιερουσαλήμ
AP

Το Ισραήλ ακολουθεί πρακτικές «απαρτχάιντ και διώξεων» σε βάρος των Αράβων στα κατεχόμενα εδάφη και στο ίδιο στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Human Rights Watch.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε σχετική αναφορά σημειώνεται πως το Ισραήλ ακολουθεί μια πολιτική με σκοπό τη «διατήρηση της κυριαρχίας των Εβραίων Ισραηλινών επί των Παλαιστινίων», περιλαμβανομένων και αυτών που είναι πολίτες του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε την εν λόγω αναφορά ως «παράλογη και ψευδή». Επίσης, κατηγόρησε τη Human Rights Watch πως διατηρεί επί μακρόν μια «αντι-ισραηλινή ατζέντα» και συνεχίζει μια εκστρατεία «χωρίς σχέση με τα γεγονότα ή την πραγματικότητα στο πεδίο».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καλωσόρισε την αναφορά της HRW, υποστηρίζοντας πως είναι επείγον η «διεθνή κοινότητα να παρέμβει, διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, πως τα κράτη, οι οργανισμοί και οι εταιρείες δεν συμβάλλουν σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ αποτελεί λίγο παραπάνω από το 20% του πληθυσμού του, ύψους 9,3 εκατ., ενώ τουλάχιστον 2,5 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη και 350.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περίπου 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 600.000 Εβραίοι ζουν σε περίπου 140 οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν