ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία παρακαλά την Αίγυπτο για εξομάλυνση και ζητά «νέους μηχανισμούς διαλόγου»

Η Τουρκία παρακαλά την Αίγυπτο για εξομάλυνση και ζητά «νέους μηχανισμούς διαλόγου»
AP

Η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει «νέους μηχανισμούς» για να «συζητά διμερή θέματα» με την Αίγυπτο, είπε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ, προσθέτοντας πως αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να συζητήσει έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Κάνουμε προσπάθειες για την εδραίωση νέων μηχανισμών με την Αίγυπτο, για να μιλάμε για τα ζητήματα μεταξύ μας. Ως εκ τούτου, μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών θα πάει στο Κάιρο για αυτόν τον λόγο» είπε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους, μετά από μια εβδομαδιαία συνάντηση της οποίας προήδρευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά στις 3 Απριλίου.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεντάτ Ονάλ αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τους Αιγύπτιους ομολόγους του για να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μετά από μια οκταετία διμερών εντάσεων. Όπως είπε ο Τσελίκ, πέραν των διμερών σχέσεων, θα συζητηθούν θέματα για την ανατολική Μεσόγειο, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την περιφερειακή ασφάλεια, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου για την επιτάχυνση ενός μηχανισμού διαλόγου για αυτά τα θέματα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η στήριξη της Τουρκίας στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και η στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη. Σημειώνεται πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει τη στήριξή της προς αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο- με την οποία συμμετέχει και σε σχήματα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο- διεμβολίζοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ωράρια καταστημάτων και σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο