ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Βρετανία: Εμβολιασμένοι πάνω από 35 εκατομμύρια πολίτες

Εμβόλια Βρετανία
ASSOCIATED PRESS

Συνολικά, 35.069.641 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στην Βρετανία και 16.764.720 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Τα δύο τρίτα των ενηλίκων κατοίκων της Βρετανίας έχουν λάβει μέχρι σήμερα τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συνολικά, 35.069.641 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 16.764.720 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.490 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού ενώ άλλοι 15 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί αξιωματούχοι μπορεί να χαρακτηρίσουν «στέλεχος ανησυχίας» ένα από τα νέα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, μετέδωσε σήμερα το BBC, την ώρα που επιστήμονες επικαλούνται στοιχεία ότι το εν λόγω στέλεχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική εκδοχή του ιού.

Επιστήμονες συνέστησαν να χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» το γνωστό ως B.1.617.2, το οποίο αποτελεί μια εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, σημείωσε το BBC, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 500 κρούσματά του έχουν καταγραφεί, αυξημένα από τα 202 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η οποία ανέβαλε χθες, Πέμπτη, την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων της για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα αυτό.

Ο Τζεφ Μπάρετ, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute COVID-19 Genomics Initiative, δήλωσε ότι οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων του B.1.617.2 στη Βρετανία και σε όλον τον κόσμο «συνάδουν με το ότι αυτό είναι πιο μεταδοτικό από παλαιότερες εκδοχές του ιού από πέρυσι».

«Είναι πιθανόν τόσο μεταδοτικό όσο το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ B.117, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Μπάρετ στον ραδιοσταθμό του BBC, αναφερόμενος στο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην νοτιοανατολική Αγγλία, το οποίο πυροδότησε το δεύτερο κύμα της COVID-19 στη Βρετανία.

Το αρχικό ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το B.1.617, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αλλά η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) έχει κατηγοριοποιήσει τρεις διαφορετικούς υποτύπους του, όλοι με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν μουσεία, θέατρα, σινεμά - Ξεκινούν και οι συναυλίες - Όλες οι ημερομηνίες