ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός: Διχασμένη η Ε.Ε για την άρση της πατέντας εμβολίων –Υπέρ της πρότασης Μπάιντεν ο Πάπας

Koρονοϊός: Διχασμένη η Ε.Ε για την άρση της πατέντας εμβολίων –Υπέρ της πρότασης Μπάιντεν ο Πάπας

Η αύξηση στην παραγωγή και τις εξαγωγές εμβολίων επείγει περισσότερο από την πρόταση των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19 λένε κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που η πρόταση-βόμβα του Μπάιντεν φαίνεται πως άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», την ώρα που συνεχίζεται η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.

Η αύξηση στην παραγωγή και τις εξαγωγές εμβολίων επείγει περισσότερο από την πρόταση των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, λένε κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που η πρόταση-βόμβα του Μπάιντεν φαίνεται πως άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», καθώς συνεχίζεται η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.

Στη διήμερη Σύνοδό τους στο Πόρτο που ολοκληρώνεται σήμερα, οι ηγέτες των 27 συζητούντην πρόταση του Αμερικανού προέδρου, εμφανίζονται ωστόσο διχασμένοι όσον αφορά στη χρησιμότητά της.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιορίζουν την πρόσβαση στα εμβόλια, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι η παραγωγική ικανότητα είναι το πραγματικό πρόβλημα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πρόταση της Ουάσινγκτον. Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία φαίνεται να τη στηρίζουν.

Κατά την άφιξή του για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι δεν τη θεωρεί βραχυπρόθεσμα « μία μαγική λύση». Πρόσθεε ωστόσο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα μόλις υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέρ της πρότασης Μπάιντεν

Ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ της αναστολής ισχύος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζοντας μία πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα που έστειλε στους συμμετέχοντες στη συναυλία VAX Live, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη για βαθιά θεραπεία, τόσο από τις επιπτώσεις του ιού Covid-19 όσο και από τον ιό του ατομικισμού και από τον εθνικισμό και κάλεσε σε δικαιότερη κατανομή των εμβολίων και σε άρση των πατεντών.

Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις πατέντες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το πιο πιεστικό εμπόδιο στα προγράμματα εμβολίων είναι στην πραγματικότητα η διανομή. "Ποιο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Δεν είναι πραγματικά η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε εργαστήρια που δεν ξέρουν πώς να παράγουν [αυτά τα εμβόλια] και να περιμένουμε να τα παράγουν αύριο;» είπε.

Τα λόγια του υπογράμμισαν σχόλια που έγιναν νωρίτερα από τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπάν ο οποίος είπε: «Το κύριο ζήτημα δεν είναι το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το κύριο ζήτημα είναι το ζήτημα της παραγωγικής ικανότητας» επισημαίνοντας ότι τα πιο πολύπλοκα εμβόλια τύπου mRNA που παράγονται από την BioNTech-Pfizer «δεν μπορούν απλά να παραχθούν οπουδήποτε σε οποιοδήποτε εργοστάσιο έχει λάβει άδεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε στην D.W: «Πρέπει πρώτα να διευρύνουμε την ικανότητα παραγωγής εμβολίων και μετά να τα εξάγουμε». Τόνισε ότι η Ευρώπη πρωτοστάτησε στη δωρεά εμβολίων. «Προσπαθούμε να επηρεάσουμε όλους τους εταίρους και τους συμμάχους μας στην προσπάθειά μας να δωρίσουμε εμβόλια», είπε. Σχεδόν τα μισά εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ έχουν εξαχθεί σύμφωνα με τον Mακρόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι οι συζητήσεις για την άρση στις πατέντες δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. «Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε αμέσως την κατάσταση», πρόσθεσε.

Τι σχέση έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου με τα εμβόλια;

Παρόλο που η Νότια Αφρική και η Ινδία έθεσαν αρχικά το θέμα της απαλλαγής από τις πατέντες για τα εμβόλια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που τελικά ανακίνησε την όλη διαδικασία.

Ο ΠΟΕ είναι το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση, καθώς έχει την απόλυτη εξουσία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το διεθνές εμπόριο - ωστόσο, απαιτείται ομόφωνη συναίνεση για τη λήψη του οποιουδήποτε μέτρου. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου, Κάθριν Τάι, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη θέση του προέδρου Μπάιντεν στην οργάνωση αμέσως μετά την ανακοίνωσή του την Τετάρτη

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των αδειών;

Η φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά στην πλήρη άρση των πατεντών, τάσσεται υπέρ ενός συστήματος αδειοδότησης που λέει ότι εφαρμόζεται ήδη σε πρωτοφανή κλίμακα. Επισημαίνει τη συμφωνία της AstraZeneca με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας και τη συμμαχία της Johnson & Johnson με την Aspen Pharmacare της Νότιας Αφρικής για την παραγωγή του εμβολίου της.

Μια συμφωνία αδειοδότησης είναι ως επί το πλείστον εθελοντική και σημαίνει ότι η εταιρεία που ανέπτυξε τα εμβόλια μοιράζεται όχι μόνο τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά την τεχνολογία και την πλήρη τεχνογνωσία με τον κατασκευαστή.

Αν κριθεί απαραίτητο, οι κυβερνήσεις μπορούν να αναγκάσουν τους φαρμακευτικούς κολοσσούς να μοιραστούν τις άδειές τους. Από την άλλη πλευρά, η παραίτηση από τις πατέντες αναγκάζει έναν δημιουργό εμβολίων να μοιραστεί τη «συνταγή» του εμβολίου του.

Μια ανάλογη απόφαση από τον ΠΟΕ θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί να κατασκευάσει εμβόλια κατά της COVID-19 θα ήταν ελεύθερη να το πράξει χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει δικαιώματα σε εκείνους που ανέπτυξαν τα εμβόλια και και χωρίς να ανησυχεί για μηνύσεις για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Προς επέκταση το ωράριο κυκλοφορίας - Τι θα γίνει με μουσεία, σινεμά, συναυλίες