ΚΟΣΜΟΣ

Οι αεροπειρατείες στην Ελλάδα που έμειναν στην ιστορία - Δείτε το Ιnfographic του Newsbomb.gr

Οι αεροπειρατείες στην Ελλάδα που έμειναν στην ιστορία - Δείτε το Ιnfographic του Newsbomb.gr

Η περιπετειώδης πτήση Αθήνα-Βίλνιους και η «κρατική αεροπειρατεία» με υπογραφή του καθεστώτος Λουκασένκο της Λευκορωσίας για τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς φέρνει στο φως αεροπειρατείες που έγιναν στον ελληνικό εναέριο χώρο ή είχαν Έλληνες θύτες, αλλά και θύματα. Η πρώτη παγκόσμια αεροπειρατεία επιβατικού αεροπλάνου  έγινε σε καιρό εμφυλίου στην Ελλάδα, ενώ η αεροπειρατεία της πτήσης 847 της αμερικανικής TWA το 1985 ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια, οδήγησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε κρίση, ενώ ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρισκόταν και ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης Ντέμης Ρούσσος.

Τον Σεπτέμβριο του 1948 σε μία εποχή που μαινόταν ο ελληνικός εμφύλιος, έξι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, κατέβηκαν στην Αθήνα με τη δικαιολογία ότι θα δώσουν εξετάσεις για το Πολυτεχνείο.

Ήταν οι πρώτοι αεροπειρατές της ιστορίας -για κάποιους- και η άφιξή τους στην πρωτεύουσα ήταν μόνο η αρχή σε ένα παράτολμο εγχείρημα που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ακόμη και σενάριο ταινίας.

Το μεσημέρι της 12ης Σεπτεμβρίου , οι έξι νέοι επιβιβάστηκαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ένα αεροσκάφος της TAE, (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις), με δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης κι ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τη Σκύρο, οι νεαροί εισέβαλαν στο πιλοτήριο και οπλισμένοι με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, ζήτησαν από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό και να προσγειώσει το σκάφος στο Βελιγράδι. Ακολούθησε συμπλοκή, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για να αποτρέψουν την αεροπειρατεία, δεν πρόλαβαν να την αποτρέψουν.

Η επιστροφή του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος σηματοδότησε μια σειρά από ανακρίσεις. Οι πιλότοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προφυλακίστηκαν, ενώ οι έξι νεαροί που κατάφεραν να φτάσουν με τρένο στα Σκόπια, δικάσθηκαν ερήμην, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Το 1987 οι κρίσιμες στιγμές της αεροπειρατείας αναβίωσαν στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, στην ταινία «Ο Κλοιός» που κέρδισε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Τριάντα τρία χρόνια μετά, ένα γιουγκοσλαβικό αεροπλάνο που εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο από το Ντουμπρόβνικ στο Βελιγράδι με 101 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα, κατελήφθη από τρεις Γιουγκοσλάβους αεροπειρατές.

Το αεροπλάνο κατευθύνθηκε αρχικά στο Μπρίντιζι της Ιταλίας , μετά όμως στράφηκε προς την Αθήνα όπου και προσγειώθηκε. Από την ελληνική πρωτεύουσα αναχώρησε την επομένη, 27 Σεπτεμβρίου 1981, με κατεύθυνση το Τελ Αβίβ, όπου όμως δεν μπόρεσε να προσγειωθεί, καθώς το Ισραήλ δεν είχε σχέσεις με την τότε Γιουγκοσλαβία.

Αστυνομικοί ελέγχουν το αεροσκάφος της Ryanair που μετέφερε τον ΠροτασέβιτςΑ.Ρ

Τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των ομήρων, ένας από τους επιβάτες έβαλε φωτιά σε εφημερίδες στην τουαλέτα του αεροσκάφους και άρχισε να φωνάζει φωτιά.

Στον πανικό που ακολούθησε οι 78 όμηροι και τα 7 μέλη πληρώματος κατάφεραν να διαφύγουν και οι δράστες παραδόθηκαν στις κυπριακές αρχές, οι οποίες και τους παρέδωσαν στις γιουγκοσλαβικές. Μεταξύ των ομήρων ήταν ολόκληρη η ποδοσφαιρική ομάδα Buducnost Podgorica καθώς και διάσημοι Σέρβοι ηθοποιοί. Το περιστατικό διήρκεσε περίπου 14 ώρες.


Το επόμενο περιστατικό αεροπειρατείας στο οποίο είχε εμπλοκή η Ελλάδα σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου του 1985. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, το Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρίας TWA κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Ρώμης, έχοντας μόλις απογειωθεί από το Ελληνικό.

Δύο άντρες λιβανέζικης καταγωγής κατέλαβαν το αεροπλάνο, με αίτημα την απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων που κρατούνταν στο Ισραήλ.


Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, αλλά και 15 Έλληνες. Ανάμεσα τους και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ένας ελληνοαμερικανός φοιτητής.

Ακολούθησε μία πτήση προς το άγνωστο που διήρκεσε 16 ημέρες − μια πραγματική Οδύσσεια από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Μεσόγειο. Θύμα της αεροπειρατείας έπεσε ο δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, Ρόμπερτ Στέθεμ. Αντισταθηκε στους τρομοκρατες που τον ξυλοκόπησαν, τον πυροβόλησαν και πεταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρο.

Τον Οκτώβριο του 2006 ο Τούρκος Χακάν Εκιντζί, Χριστιανός αντιρρησία συνείδησης κατέλαβε αεροσκάφος της Turkish Airlines που εκτελούσε την πτήση Τίρανα- Κωνσταντινούπολη πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σε επιστολή που είχε στείλει στον Πάπα Βενέδικτο τον παρακαλούσε να τον βοηθήσει ώστε να μην υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό.


Το περιστατικό συνέβη 15 μίλια εντός του FIR Αθηνών, όταν το αεροσκάφος έκανε μεταβολή και επέστρεφε προς το FIR Τιράνων, αναφέροντας ότι έγινε αεροπειρατεία. Αμέσως απογειώθηκαν δύο ζεύγη ελληνικών F-16 που οδήγησαν το πολιτικό αεροσκάφος εκτός του FIR Αθηνών. Το πολιτικό αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς το Μπρίντιζι της Ιταλίας όπου και προσγειώθηκε.


Η ιστορία για την κρατική αεροπειρατεία με την υπογραφή του καθεστώτος Λουκασένκο, γράφεται ακόμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρές κυρώσεις αποφάσισαν οι «27» ηγέτες: Μπλοκάρουν τη Λευκορωσία από τον εναέριο χώρο της ΕΕ