ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Ανοίγουν στόματα μετά το διαζύγιο - Στο στόχαστρο συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου

Μπιλ Γκέιτς: Ανοίγουν στόματα μετά το διαζύγιο - Στο στόχαστρο συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου

Το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς φαίνεται πως «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου», κάνοντας πολλούς ανθρώπους να λύσουν τη σιωπή τους για τα έργα και τις ημέρες ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times αποκαλύπτει πως ένας απο τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του φιλάνθρωπου μεγιστάνα, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την περιουσία του, εκφόβιζε υπαλλήλους, δημιουργούσε τοξικό κλίμα και έκανε ρατσιστικά σχόλια.

Μετά τις αποκαλύψεις για τα παραστρατήματα του Μπιλ Γκέιτς, το φλέρτ του με εργαζόμενες της Μicrosoft και την σκοτεινή -για κάποιους- σχέση του με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν, στο στόχαστρο μπαίνουν στενοί του συνεργάτες.

Ένας από αυτούς είναι ο Μάικλ Λάρσον, ενός από τους βασικούς συμβούλους του Μπιλ Γκέιτς, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται στην ουσία την τεράστια περιουσία του, μέσω του επενδυτικού φορέα, Cascade Investment.

Στο όνομα της εταιρείας αυτής, ο Γκέιτς αγοράζει μεταξύ άλλων χιλιάδες στρέμματα γης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ.

Κουλτούρα φόβου στην εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία Γκέιτς

Σύμφωνα με νέο αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times o Λάρσον που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρενόχληση, δημιουργούσε μία «κουλτούρα φόβου» στους εργαζόμενους.

Ο άντρας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρους της περιουσίας του Γκέιτς έκανε ρατσιστικά σχόλια, έδειχνε φωτογραφίες γυμνών γυναικών στο προσωπικό του και έκανε συχνά σεξιστικά σχόλια, όπως προκύπτει απο εκτεταμένη έρευνα της εφημερίδας.

«Επί 27 χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς εμπιστεύθηκε τη διαχείριση του τεράστιου πλούτου του και του γιγάντιου ιδρύματος του σε έναν άντρα: τον Μάικλ Λάρσον. Ο τελευταίος έχει επενδύσει τα χρήματα του συνιδρυτή της Microsoft σε αγροκτήματα, ξενοδοχεία, μετοχές, ομόλογα, ακόμη και μπόουλινγκ. Χάρη εν μέρει στον ίδιο και την άνοδο της αξίας των μετοχών της Microsoft, η περιουσία του Γκέιτς έφθασε από λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο κ. Λάρσον 61 ετών, συμμετείχε επίσης σε ένα μοτίβο κακής συμπεριφοράς στο χώρο διαχείρισης χρημάτων του Γκέιτς, την Cascade Investment, σύμφωνα με 10 πρώην υπαλλήλους καθώς και άλλους ανθρώπους απο το περιβάλλον της εταιρείας» γράφουν οι New York Times.

«Εκφόβιζε και έκανε ρατσιστικά σχόλια»

Η εφημερίδα, η οποία πήρε συνέντευξη από πολλούς πρώην υπαλλήλους της Cascade, ανέφερε ότι ο Λάρσον «έκρινε τις γυναίκες με βάση την ελκυστικότητά τους, έδειχνε στους συναδέλφους γυμνές φωτογραφίες γυναικών στο διαδίκτυο και σε αρκετές περιπτώσεις έκανε ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση έκανε ρατσιστικό σχόλιο για έναν Αφροαμερικανό υπάλληλο»,

«Εκφόβιζε τον κόσμο. Όταν μια υπάλληλος είπε ότι θα έφευγε από την Cascade, ο κ. Λάρσον αντέδρασε προσπαθώντας να βλάψει την τιμή της μετοχής της εταιρείας στην οποία σχεδίαζε να ενταχθεί» προσθέτει το δημοσίευμα.

Τουλάχιστον έξι άτομα παραπονέθηκαν για τον Λάρσον,στον ίδιο τον Γκέιτς και την πρώην σύζυγό του Μελίντα. Η Cascade πλήρωσε τουλάχιστον επτά άτομα που είδαν ή γνώριζαν τη συμπεριφορά του και εκείνοι σε αντάλλαγμα, συμφώνησαν να μην μιλήσουν ποτέ για όσα έζησαν στην εταιρεία.

Tι απαντά η εταιρεία

Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε στις καταγγελίες: «Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Λάρσον έχει διαχειριστεί πάνω από 380 άτομα, και υπήρχαν λιγότερες από πέντε καταγγελίες που σχετίζονται με αυτόν συνολικά… Οποιοδήποτε παράπονο διερευνήθηκε, αντιμετωπίστηκε σοβαρά και εξετάστηκε πλήρως. Κανένα δεν στοιχειοθετούσε την απόλυση του»
Ο ίδιος ο Λάρσον είπε στους Times: «Το να αποκαλούμε την εταιρεία τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι άδικο για τους 160 επαγγελματίες που απαρτίζουν την ομάδα μας και την κουλτούρα μας».


Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες αποκαλύψεις, το 2017, ένα άτομο έγραψε στον Μπιλ και τη Μελίντα Γκέιτς για να παραπονεθεί πως ο Λάρσον παρενόχλησε μία γυναίκα εργαζόμενη σε κατάστημα ποδηλάτων που ανήκε σε μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, διοκτησίας του πρώην ζευγαριού.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε συμφωνία το 2018, με τη γυναίκα να υπογράφει συμφωνία και να λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό.

Πηγή: Guardian, New York Times

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρομβώσεις μετά από εμβόλιο κορονοϊού: Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση