ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Ποια είναι η Σοφία Σαπέγκα που συνελήφθη μαζί με τον Προτασέβιτς

Λευκορωσία: Ποια είναι η Σοφία Σαπέγκα που συνελήφθη μαζί με τον Προτασέβιτς

Η Σοφία Σαπέγκα είναι η 23χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη μαζί με τον σύντροφο της, Ρομάν Προτασέβιτς στη μοιραία πτήση της Rynair. Η 23χρονη κοπέλα γνώριζε λίγους μήνες τον δημοσιογράφο, δεν δούλευε μαζί του και τον συνόδευσε στην Ελλάδα στο πλαίσιο διακοπών. Οι οικείοι της θεωρούν οτι οι λευκορωσικές αρχές την συνέλαβαν για να ασκήσουν πίεση στον Προτασέβιτς.

Η Σοφία Σαπέγκα είναι η 23χρονη Ρωσίδα που συνελήφθη μαζί με τον σύντροφο της, Ρομάν Προτασέβιτς στην αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους που διέταξε την περασμένη Κυριακή ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το ζευγάρι ταξίδευε σε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η Λευκορωσία ανάγκασε το αεροπλάνο τους να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία για αεροπειρατεία του αεροπλάνου Ryanair, το οποίο ανακατευθύνθηκε λόγω υποτιθέμενης απειλής για βόμβα.

Ποιά ειναι η Σοφία Σαπέγκα

Ρωσίδα υπήκοος, η Σαπέγκα βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στο Μινσκ για δύο μήνες "ως προληπτικό μέτρο", δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος της Αλεξάντερ Φιλανόβιτς.

Αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας που την επισκέφθηκαν δήλωσαν ότι είναι καλά στην υγεία της και δεν έχει παραπονεθεί για τις συνθήκες κράτησής της. Η Σαπέγκα και ο Προτασέβιτς γνώριζονταν εδώ και περίπου έξι μήνες δήλωσε στο BBC η μητέρα της, Άννα Ντούντιτς.

Δεν ήλθε στην Αθήνα για δουλειά, αλλά για διακοπές πριν παρουσιάσει την πτυχιακή της στο Βίλνιους, όπως επισήμανε και το Πανεπιστήμιο της -το οποίο καταδίκασε τη σύλληψη της.

«Η κόρη μου ειναι ακέραιος άνθρωπος»

«Είναι πολύ έξυπνη, καλλιεργημένη. Η κόρη μου είναι πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό. Είναι ακέραιος άνθρωπος» είπε.

Η 23χρονη Σαπέγκα γεννήθηκε στο Βλαδιβοστόκ, όπως γράφει η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έζησε όμως σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στη Λευκορωσία, όπως δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης, οι συμμαθητές της.


Είναι φοιτήτρια διεθνούς δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βίλνιους , αλλά υποχρεώθηκε να 'μετακομίσει' στη Λιθουανία το 2004. Αμέσως μετά την επιστροφή της από την Αθήναεπρόκειτο να ξεκινήσει τη μεταπτυχιακή της διατριβή

Η Λευκορωσία την είχε «στοχοποιήσει» το 2020

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για παραβίαση της νομοθεσίας της Λευκορωσίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία στοχοποιήθηκε.

Είναι οι μήνες που η Λευκορωσία συγκλονιζόταν από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο με ποσοστό 80% των ψήφων.
Η μητέρα της και οι συμμαθητές της διαβεβαίωσαν ότι η ίδια δεν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες και ζούσε στο Βίλνιους από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.


Η κα Ντούντιτς αρνείται επίσης ότι η κόρη της εργαζόταν για την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ενώ ήταν στη Λιθουανία. «Το παιδί μας είναι μία απλή φοιτήτρια, ένα συνηθισμένο κορίτσι που μόλις συναντήθηκε με τον Ρομάν Προτασέβιτς. Τίποτα άλλο», είπε.

Το επίμαχο βίντεο που κυκλοφόρησε μετά τη σύλληψή της

Μετά τη σύλληψη του ζεύγους, ένα βίντεο της νεαρής Ρωσίδας κυκλοφόρησε από τις αρχές της Λευκορωσίας. Σε αυτό, υποστηρίζει ότι εργάζεται στο Black Book της Λευκορωσίας - ένα κανάλι στο Telegram που δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες αξιωματούχων ασφαλείας. Η Λευκορωσία έχει ταξινομήσει το κανάλι ως εξτρεμιστική ομάδα. Πολλοί θεωρούν ότι έκανε τη δήλωση αυτή υπό πίεση.

«Όλοι πιστεύουμε ότι [το βίντεο] είναι ψέμα» είπε μια από τους συμμαθητριές της στο BBC. «Είναι σαφές ότι το κείμενο έχει απομνημονευθεί. Δεν το πιστεύουμε.»
«Είναι βέβαιο ότι η κράτηση της Σοφία έχει μόνο έναν λόγο - να ασκήσει πίεση στον Ρομάν» πρόσθεσαν.

Η μητέρα της δήλωσε πως φοβάται ότι οι Λευκορώσοι θα βασανίσουν την κόρη της για να πιέσουν τον Προτασέβιτς. Ένα απο τα πιο δημοφιλή hashtag στο Twitter παγκοσμίως είναι και το #FreeSofiaSapega.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Ατύχημα ή κάτι άλλο οδήγησε στον θάνατο της 11χρονης; - Τα ευρήματα που προβληματίζουν