ΚΟΣΜΟΣ

G7: Ένα δισ. εμβόλια και κάλεσμα για ανοικοδόμηση μετά την Covid-19

G7
AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της G7 σε «ανοικοδόμηση» με καλύτερα δεδομένα, καθώς ο κόσμος «αναρρώνει» από την πανδημία της Covid-19, κατά την έναρξη της συνόδου στο Κόρνγουολ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να μάθουν από τα λάθη της οικονομικής κρίσης του 2008 και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανισότητας.

Οι ηγέτες έβγαλαν την παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία», καθώς μαζεύονταν στο Κάρμπις Μπέι.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα της συνόδου είναι και η διανομή εμβολίων για την Covid-19.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είναι μεταξύ των καλεσμένων του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο δια ζώσης της G7 από τότε που άρχισε η πανδημία. Παρίστανται επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Τζόνσον τόνισε πως, καθώς ο κόσμος ανακάμπτει μετά την πανδημία, είναι σημαντικό να «ανοικοδομήσουμε καλύτερα».

«Πιστεύω στα αλήθεια πως έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε αυτό επειδή, ως G7, είμαστε ενωμένοι στο όραμά μας για έναν πιο καθαρό, πιο πράσινο κόσμο, μια λύση στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης, σημείωσε πως είναι «ζωτικής σημασίας να μην επαναλάβουμε τα λάθη της τελευταίας μεγάλης κρίσης- την τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση του 2008- όταν η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Η δέσμευση Μπάιντεν για διαμοιρασμό 500 εκατ. δόσεων και του Τζόνσον για άλλα 100 εκατ. διαμόρφωσαν το σκηνικό τη συνάντησης.

«Θα βοηθήσουμε να οδηγηθεί ο κόσμος έξω από αυτήν την πανδημία, εργαζόμενοι στο πλάι των διεθνών μας εταίρων» είπε ο Μπάιντεν.

Οι ηγέτες ελπίζουν επίσης ότι η συνάντηση αυτή θα λειτουργήσει θετικά για τη διεθνή οικονομία.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συμφωνήσουν επίσημα σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο τουλάχιστον 15% για τα πολυεθνικές, μετά από συμφωνία που είχε λάβει χώρα μία εβδομάδα πριν μεταξύ των υπουργών οικονομικών τους. Αυτό έχει σκοπό να εμποδίσει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν «φορολογικούς παραδείσους» για να διοχετεύουν τα κέρδη τους και να αποφεύγουν τους φόρους.

Με πληροφορίες από BBC, Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Προς νέα συμφωνία για δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία - Επιβεβαίωση Newsbomb.gr