ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Λευκορωσία: Έρχονται νέα οικονομικά μέτρα σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο

Λουκασένκο
AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τη Δευτέρα σειρά οικονομικών μέτρων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προκειμένου να τιμωρήσει την καταστολή και την εκτροπή αεροσκάφους για τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 καλούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους «για να πλήξουν στο πορτοφόλι» τις λευκορωσικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, εξηγεί διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν στόχο τις εξαγωγές ποτάσσας, τους τομείς του καπνού, του πετρελαίου και των πετροχημικών προϊόντων, τα όπλα και τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης καθώς και τα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διευκρίνισε. Μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται επίσης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

«Πρόκειται για κυρώσεις που θα κάνουν κακό», όπως το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την εκτροπή πάνω από το Μινσκ πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βιλνιούς για τη σύλληψη δύο εκ των επιβατών της, του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Ρωσίδας φίλης του Σοφίας Σαπέγκα, σχολίασε ο διπλωμάτης.

«Ο στόχος είναι να κοπούν οι πηγές εισοδημάτων του Λουκασένκο», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Στους τομείς που στοχοθετούνται από την ΕΕ κυριαρχούν οι μεγάλες κρατικές εταιρείες που έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με το καθεστώς και με τον πρόεδρο», εξήγησε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετεί συχνά οικονομικές κυρώσεις και αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε άλλος διπλωμάτης. Μετά το πράσινο φως που αναμένεται τη Δευτέρα, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί οριστικά ένα νομικό κείμενο ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

Ομοφωνία των 27 απαιτείται για την υιοθέτηση των κυρώσεων. Η Αυστρία είχε επιφυλάξεις για τις οικονομικές κυρώσεις αλλά τις ήρε σήμερα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όλα τα κράτη έκαναν συμβιβασμούς και δέχτηκαν ότι τα μέτρα μπορεί να έχουν πιθανό αντίκτυπο στα συμφέροντά τους», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί «θα εγκρίνουν επίσης» την προσθήκη 78 ονομάτων και 7 οντοτήτων στη λίστα των Λευκορώσων αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων 7 εμπλέκονται στην εκτροπή της πτήσης της Ryanair, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ατομικές. Θα απαγορεύουν τη διαμονή των προσώπων αυτών και θα κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στις αναφερόμενες οντότητες.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 88 μέλη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Λουκασένκο και ο γιος του.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν συνέπειες για τους πολίτες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Η απαγόρευση πτήσεων στην ΕΕ που επιβλήθηκε στην εθνική αεροπορική εταιρεία Belavia και η διακοπή των ευρωπαϊκών αεροπορικών συνδέσεων τιμώρησαν τα ταξίδια των Λευκορώσων.

Η αυτοεξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς πριν από τη συνεδρίασή τους και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ολόκληρες οι καταθέσεις του πιλότου – Πώς σκότωσε την Καρολάιν και «έστησε» τη ληστεία