ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση Covid-19: H Κίνα κινδυνεύει με απομόνωση, λέει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν

Τζέικ Σάλιβαν
AP

Οι ΗΠΑ θα βρουν πώς ο κορονοϊός εμφανίστηκε στον κόσμο και ποιος θα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτό, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας την Κίνα πως διακινδυνεύει να απομονωθεί διεθνώς εάν δεν επιτρέψει μια «πραγματική» έρευνα στην επικράτειά της ως προς την προέλευση του κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19.

Η Κίνα απορρίπτει τις θεωρίες πως ο ιός προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο στη Γουχάν. Σημειώνεται πως τα σχόλια του Σάλιβαν λαμβάνουν χώρα στον απόηχο καλέσματος από τους ηγέτες της G7, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για άλλη μια έρευνα ως προς την προέλευση του ιού.

Ο Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για «διπλασιασμό» των προσπαθειών ως προς την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού. Το περιθώριο που έδωσε ήταν 90 ημέρες.

Όπως είπε ο Σάλιβαν, μιλώντας στο Fox News Sunday, σκοπός είναι να παρουσιαστεί στην Κίνα μια συγκεκριμένη επιλογή: «Είτε να επιτρέψουν, με υπεύθυνο τρόπο, σε ερευνητές να κάνουν αληθινή δουλειά ως προς την προέλευσή του, είτε να βρεθούν αντιμέτωποι με απομόνωση στη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους «μέχρι να βρούμε πώς αυτός ο ιός ήρθε στον κόσμο και ποιος είναι υπόλογος για αυτό».

Ο ΠΟΥ, που είχε στείλει αποστολή στην Κίνα για τη διεξαγωγή έρευνα για την προέλευση του ιού, αναμένεται να ηγηθεί μιας δεύτερης έρευνας, ξεχωριστής από τις προσπάθειες των αμερικανικών υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, ο Σάλιβαν τόνισε στο CNN πως «δεν είμαστε σε σημείο να στέλνουμε τελεσίγραφα ή απειλές», προσθέτοντας ότι αν η Κίνα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα εξεταστούν οι πιθανές αντιδράσεις, σε συνεργασία με φίλους και συμμάχους. «Δεν θα αποδεχτούμε απλά το όχι της Κίνας» είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Δικηγόρος πιλότου στο Newsbomb.gr - «Είναι πιεσμένος, δεν θα αλλάξει την ομολογία του»