ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Η μετάλλαξη Δέλτα και το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Η μετάλλαξη Δέλτα και το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Από σήμερα τίθεται και επίσημα σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε το πολυσυζητημένο ψηφιακό πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις μας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μεγάλη ημέρα για την επανέναρξη των ασφαλών ταξιδιών στη «γηραιά ήπειρο» έφτασε. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 κάνει επίσημη πρεμιέρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το νέο «green pass» θα ειναι στο εξής απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Διαθέσιμο σε εκτυπώσιμη ή ψηφιακή μορφή, το εν λόγω πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων -αεροπορικές, σιδηροδρομικές,ακτοπλοϊκές- την αστυνομία και κάθε αρμόδια αρχή.

Το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο και στους «27».

Το πιστοποιητικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (δεξιά)

Ισχύει και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, και σε έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), και θα συμβάλει στην άρση των περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, επιτρέποντας στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

Το εν λόγω «αποδεικτικό» μπορεί να επιδειχθεί σε όποιον το ζητήσει, από τους συνοριοφύλακες, μέχρι τους αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών ή σιδηροδρόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε, αλλά όσοι ταξιδεύουν χωρίς αυτό ενδέχεται να υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Με άλλα λόγια θα καλούνται να συμμορφωθούν με τους κατά τόπους κανόνες για τα διαγνωστικά τεστ και την καραντίνα.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων -μέχρι τις 12 Αυγούστου- κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Η διαδικασία έκδοσης στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που έθεσε σε λειτουργία , το ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς η σχετική πλατφόρμα άνοιξε την 1η Ιουνίου.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται μέσω του gov.gr και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η απόκτησή του είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή σας μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες μπορούν να δουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοσή του.
Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού,

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα.

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα.

Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση», επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας, συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Οι κανόνες εισόδου είναι πλέον ίδιοι για όλες τις χώρες της ΕΕ;

Όχι. Αυτό που κάνει το δελτίο είναι να παρέχει ένα πιστοποιητικό ή κωδικό που μπορεί να διαβαστεί οπουδήποτε εντός της ζώνης ΕΕ / Σένγκεν, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους της συνοριακής αστυνομίας ή της εταιρείας μεταφορών για την κατάσταση εμβολιασμού ή το πιο πρόσφατο τεστ του ταξιδιώτη.

Εναπόκειται ωστόσο στις μεμονωμένες χώρες να καθορίσουν τους κανόνες εισόδου τους και υπάρχουν διαφορές στο μπλοκ.

Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες θεωρούν έναν πολίτη «πλήρως εμβολιασμένο» μόνο δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του, ενώ άλλες δέχονται την απόδειξη εμβολιασμού από την πρώτη δόση.

Ετσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα λόγου χάρη απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού -δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson- είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Συνεπώς και πάλι πρέπει κανείς να αναζητήσει τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα στην οποία ταξιδεύει.

Πώς λειτουργεί πραγματικά το πιστοποιητικό;

Σύμφωνα με την ΕΕ: «Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή που το προστατεύει από την πλαστογραφία. Όταν το πιστοποιητικό ελέγχεται, ο κωδικός QR σαρώνεται και η υπογραφή επαληθεύεται».

«Κάθε οργανισμός έκδοσης-π.χ. νοσοκομείο, διαγνωστικό κέντρο, αρχή υγείας- έχει το δικό του κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε μια ασφαλή βάση δεδομένων σε κάθε χώρα».

Πώς το καθιέρωσε η ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια «πύλη» μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές πιστοποιητικών μπορούν να επαληθευτούν από συνοριακούς αξιωματούχους σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ενώ η ΕΕ δεν δημιούργησε τη δική της εφαρμογή ή λογισμικό για να αποθηκεύει τα πιστοποιητικά, όπως πολλοί περίμεναν, η Κομισιόν βοήθησε τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν εθνικό λογισμικό και εφαρμογές «να εκδώσουν, να αποθηκεύσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά και τα υποστήριξε στις απαραίτητες δοκιμές».

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το ευρωπαϊκό «πάσο» για τα ταξίδια;

Η ΕΕ ελπίζει ότι τα πιστοποιητικά θα βοηθήσουν στην ομαλή μετακίνηση εντός του μπλοκ. Το ενημερωτικό έγγραφο της Γαλλίας σχετικά με το πιστοποιητικό έχει τίτλο «αυτό το καλοκαίρι, μόνο ο ιός δεν θα μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα».

«Όταν ταξιδεύει, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα πρέπει κατ 'αρχήν να απαλλάσσεται από τους περιορισμούς ελεύθερης κυκλοφορίας: τα κράτη μέλη θα πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους ενός ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ, εκτός εάν είναι αναγκαίοι και ανάλογοι προς προστασία της δημόσιας υγείας»

Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, καθώς από την αρχή της πανδημίας τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δείξει ότι ακολουθούν τον δικό τους δρόμο όταν πρόκειται να θεσπίσουν περιορισμούς στα σύνορα ή να τους χαλαρώσουν. Η εύρεση κοινής βάσης ήταν δύσκολη καθ’ολη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα και το «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Η ΕΕ εκτιμά ότι η παραλλαγή Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο και το κύριο σημείο ανησυχίας είναι κυρίως οι Βρετανοί τουρίστες, επειδή η παραλλαγή είναι ήδη κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη διαφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τις τουριστικές χωρες του νότου όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είναι ενδεικτική. Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν μέτρα καραντίνας στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Νότος αντιστέκεται.

Η παραλλαγή Δέλτα απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Πυροδοτούμενος από την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει τον τελευταίο μήνα στη Βρετανία, αν και το πετυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, φαίνεται να έχει εξασθενήσει σημαντικά τη σύνδεση μολύνσεων και θανάτων.

Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα ή οποιασδήποτε άλλης μετάλλαξης που μπορεί να προκύψει, θα μπορούσε να καταστρέψει το «σύστημα πιστοποιητικών». Δέχεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ελευθερία κινήσεων μπορεί να τερματιστεί ξαφνικά για άλλη μια φορά.

«Σε μια τέτοια περίπτωση - για παράδειγμα ως αντίδραση σε νέες παραλλαγές ανησυχίας - το εν λόγω κράτος μέλος θα πρέπει να ειδοποιήσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να αιτιολογήσει αυτήν την απόφαση.

Λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού μέτρου, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν απέστειλαν στους 27 αρμόδιους Υπουργούς επιστολή με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες που προσφέρει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι "τα κράτη μέλη συμφώνησαν σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει και έχουν στην κατοχή τους το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πρέπει να εξαιρούνται από τεστ και καραντίνα που σχετίζεται με τα ταξίδια.

Ταυτόχρονα, λόγω της ανάγκης να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά τις παραλλαγές ανησυχίας, η σύσταση του Συμβουλίου προβλέπει επίσης "φρένο έκτακτης ανάγκης", επιτρέποντας σε ένα κράτος μέλος να επαναφέρει κατ' εξαίρεση και προσωρινά ορισμένα μέτρα".

Τι γίνεται με τις χώρες εκτός Ε.Ε / Σένγκεν;

Από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο, υπήρξαν συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για να επιτραπούν παρόμοιες μετακινήσεις.

Η ΕΕ πρόσθεσε πρόσφατα τις ΗΠΑ στη «λευκή λίστα» για ταξίδια, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιστροφή των Αμερικανών τουριστών. Αλλά ο κατάλογος είναι μόνο μια σύσταση, καθώς οι χώρες αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο ποια είναι η πολιτική εισόδου τους.

Χώρες όπως η Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, προσθέτοντας τις χώρες στη δική τους πράσινη λίστα. Η Ιταλία επιτρέπει επίσης αφίξεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία σύμφωνα με τους όρους του συστήματος «πράσινης κάρτας» που εφαρμόζει.

Αν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του συστήματος πιστοποιητικών , δεν είναι σαφές ακόμη πώς θα λειτουργούσε στην πράξη για τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολίου με κωδικούς QR.

Συναγερμός για πιθανό χάος και τεράστιες ουρές

Ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων ACI και οι οργανισμοί εκπροσώπησης αεροπορικών εταιρειών, A4E, IATA και ERA προειδοποίησαν με επιστολή τους προς τους εθνικούς ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για «ένα ανησυχητικό μωσαϊκό προσεγγίσεων» σε όλη την ήπειρο.

Ο «κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός», ανέφεραν οι οργανισμοί στην κοινή επιστολή τους που είδε το φως λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και τα έντυπα εντοπισμού επιβατών, θα υποβάλλονται σε επεξεργασία εξ αποστάσεως πριν φτάσει ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.

Οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στη χώρα αναχώρησης και όχι κατά την άφιξη και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα υγειονομικά δεδομένα και να παρέχουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR, ανέφερε η επιστολή.

Ο Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβετς, ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής, δήλωσε ότι τα μέλη του ομίλου «αρχίζουν να ανησυχούν πολύ». Οι περιπτώσεις εξακρίβωσης που γίνονται ακόμα χειροκίνητα στα αεροδρόμια τον «αγχώνει πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο χρόνος περιήγησης στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διπλασιάστηκε σε 3 ώρες από 1-1/2 ώρες πριν την πανδημία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της IATA, αρμόδιος για την Ευρώπη, Ραφαέλ Σβάρτσμαν.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές και η κίνηση επιστρέψει σε επίπεδα προ-Covid, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί σε πέντε ή και οκτώ ώρες, ένα απαράδεκτο χρονικό διάστημα, είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμοί και ανοσία πληθυσμού: Μύθοι και πραγματικότητα - Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 4ο κύμα;