ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιρανικός στρατός δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα σύνορά του με το Αφγανιστάν

Ο ιρανικός στρατός δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα σύνορά του με το Αφγανιστάν

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα σύνορά του με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, μετά τη δήλωση των Ταλιμπάν ότι πήραν τον έλεγχο του κυριότερου συνοριακού περάσματος μεταξύ του αφγανικού εδάφους και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στρατιώτες του στρατού ξηράς, συνοριοφύλακες και Φρουροί της Επανάστασης "παρακολουθούν την παραμικρή κίνηση κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν", δήλωσε ο ταξίαρχος Φαρχάντ Αριανφάρ, υποδιοικητής των επιχειρήσεων του στρατού ξηράς, σύμφωνα με το Irna.

"Δεν θα επιτρέψουμε καμιά επιχείρηση λαθρεμπορίου, καμία διέλευση χωρίς άδεια του συνόρου αυτού", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης κοντά στα σύνορα που εκτείνονται σε μήκος 900 χλμ, ανατολικά του Ιράν.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το συνοριακό πέρασμα του Ισλάμ Καλά, μέσω του οποίου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος του νόμιμου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν "εντελώς" υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ότι οι τελευταίοι υπολόγιζαν να "το θέσουν ξανά σε λειτουργία σήμερα".

Το Ιράν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, χώρα της οποίας φιλοξενεί εκατομμύρια πολίτες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δεκάδες ιρανικά φορτηγά έχουν καθηλωθεί στην αφγανική πλευρά των συνόρων. Αξιωματούχος των τελωνείων, ο Ομίντ Τζαχανχάχ, πρόσθεσε ότι 45 φορτηγά εισήλθαν άδεια στο Ιράν, σύμφωνα με αυτό το πρακτορείο που πρόσκειται στους υπερσυντηρητικούς.

Χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος των ιρανικών τελωνείων, τον οποίο επικαλείτο το Irna, ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεωτέρας της εμπορικής δραστηριότητας στα δύο από τα τρία συνοριακά περάσματα με το Αφγανιστάν λόγω των εξελίξεων στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού - EMA: Νέες παρενέργειες από Pfizer - Moderna - Συστάσεις για AstraZeneca και J&J