ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Θέλουμε τρόφιμα, εμβόλια, ελευθερία» - Η κρίση στην Αβάνα και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κούβα: «Θέλουμε τρόφιμα, εμβόλια, ελευθερία» - Η κρίση στην Αβάνα και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας, σε μία απο τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις των τελευταίων δεκαετιών στο νησί της Καραϊβικής. Οι Κουβανοί ζητάνε τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια, ενώ οι περιορισμοί και η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση φούντωσαν τις φλόγες.

Οι Κουβανοί βγαίνουν στους δρόμους, σε μία σπάνια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έλλειψη ελευθεριών και τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους. Η κρίση στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και τις αμερικανικές κυρώσεις.

Στις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής, πολλοί πολίτες συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Σημειώθηκαν βίαιες προσαγωγές, ενώ οι διαδηλωτές αναποδογύρισαν ένα αστυνομικό όχημα και πέταξαν πέτρες στους αξιωματικούς.

Δραματική η κατάσταση στην Κούβα

Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία έχουν στερέψει απο φάρμακα τόσο βασικά όσο η πενικιλίνη και η ασπιρίνη. Τα μπλακάουτ έχουν γίνει πολύ πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο συχνές και μακροχρόνια. Και ακόμη και οι τυχεροί Κουβανοί που έχουν ξένο νόμισμα περιμένουν στην ουρά επί ώρες για να προμηθευτούν βασικά τρόφιμα, όπως φασόλια και ρύζι.

Διαδηλωτές στο ΜαϊάμιΑ.Ρ

Μια έντονη οικονομική κρίση, που οδηγεί σε φαινόμενα που οι Κουβανοί είχαν να βιώσουν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει υποκινήσει το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στο νησί εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας κύμα υποστήριξης από Αμερικανούς πολιτικούς και οργισμένες απειλές από την κυβέρνηση της Κούβας .

ΗΠΑ: «Είμαστε δίπλα στον λαό της Κούβας»

«Βρισκόμαστε δίπλα στον κουβανικό λαό και το αίτημά του για την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που υπέστη από το αυταρχικό καθεστώς της Κούβας». Κάλεσε το καθεστώς «να ακούσει τους πολίτες και να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε ένα 24ωρο μετά το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων την Κυριακή, όταν χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Πατρίδα και Ζωή», μια παραλλαγή του συνθήματος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος: «Πατρίδα ή θάνατος».

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαθ-Κάνελ, ο πρώτος πολιτικός εκτός της οικογένειας Κάστρο που ηγείται της χώρας από την κουβανική επανάσταση πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, θεωρεί τη λαϊκή οργή υπαρξιακή απειλή. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος είπε ότι για τα οικονομικά δεινά της Κούβας ευθύνεται το αμερικανικό εμπάργκο.

«Θα πρέπει να περπατήσουν πάνω από τα πτώματά μας, αν θέλουν να κάνουν επανάσταση», είπε σε σχολια που εμφανίστηκαν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Granma του Κομμουνιστικού Κόμματος, τη Δευτέρα. "Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα και θα βγούμε στους δρόμους μαχόμενοι»

Κούβα: Οι Αμερικανοί θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση

Αναγκάστηκε ωστόσο να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων του έθνους, λέγοντας ότι κατανοεί τις θυσίες που έκαναν οι Κουβανοί τους τελευταίους μήνες. Ζήτησε την υπομονή τους, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις το προϊόν μιας αμερικανικής εκστρατείας να εκμεταλλευθεί τα «συναισθήματα» των ανθρώπων σε μια εποχή που το νησί αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων, διακοπές ρεύματος και αυξανόμενους θανάτους απο Covid-19

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους ανθρώπους μας ότι μπορεί κανείς να είναι δυσαρεστημένος, αυτό είναι νόμιμο, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να δούμε ξεκάθαρα πότε μας χειραγωγούν», είπε. «Θέλουν να αλλάξουν το σύστημα, τι είδους κυβέρνηση θέλουν να επιβάλουν στην Κούβα;»

Τα σχόλια του Μπάιντεν, περί «αυταρχικού καθεστώτος», σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τη στάση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήθελε να αφήσει κατά μέρος τις «δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών»

Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα τέθηκε στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα , μια πολιτική που η κυβέρνηση Τραμπ γρήγορα άλλαξε.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις στην Κούβα φαίνεται να τυγχάνουν διακομματικής υποστήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Αμερική στέκεται στο πλευρό του καταπιεσμένου κουβανικού λαού που διεκδικεί το δικαίωμά στην #Libertad», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρώην αντιπρόεδρος Mάικς Πενς στο Twitter. «Η Αμερική θέλει μια ελεύθερη και δημοκρατική Κούβα!»

Άλλοι κατηγόρησαν το αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο για τις διαμαρτυρίες και τις στερήσεις που τις πυροδότησαν, μια στάση που η κυβέρνηση τηνς Κούβας υιοθέτησε την Κυριακή όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

"Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος ήθελε να βοηθήσει την Κούβα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αναστείλει τον αποκλεισμό της ", δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ. «Αυτή θα ήταν μια πραγματικά ανθρωπιστική χειρονομία.»

Ωστόσο, ορισμένοι Κουβανοί ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στο εμπάργκο,διαφωνούν.

«Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει τίποτα, και αυτό δεν είναι προϊόν του αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο δεν υποστηρίζω», δήλωσε ο Ramón Saúl Sánchez, πρόεδρος της ομάδας Movimiento Democracia στο Μαϊάμι.

Σημείωσε ότι το εμπάργκο επιτρέπει στην Κούβα να αγοράζει τρόφιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση μειώνουν σημαντικά την ποσότητα.

«Δεν μπορώ να αγοράσω φαγητό για το παιδί μου»

Η εύθραυστη οικονομία της Κούβας έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και από δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης και τη σημαντική μείωση του τουρισμού λόγω της πανδημίας που στέρησε τη χώρα απο μια ζωτική πηγή ξένου νομίσματος από την οποία εξαρτάται για ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Η Αβάνα επηρεάστηκε επίσης από την οικονομική κατάρρευση του πλησιέστερου περιφερειακού της συμμάχου, της Βενεζουέλας.

«Ξέρετε τι σημαίνει να μην μπορώ να αγοράσω φαγητό για το παιδί μου;» είπε η Odais, μια 43χρονη νοικοκυρά στην Αβάνα, η οποία ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό της υπό το φόβο αντιποίνων από την κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με την κατάχρηση εξουσίας. Είμαστε απελπισμένοι» πρόσθεσε

Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιωτών στην Κούβα μειώθηκε σχεδόν κατά 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Κούβας.

Η τιμή των αγαθών έχει επίσης αυξηθεί, με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 500 % περίπου με ανοδική πορεία, σύμφωνα με τον Pavel Vidal Alejandro, πρώην οικονομολόγο της κεντρικής τράπεζας της Κούβας.

«Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό. «Ο υψηλός πληθωρισμός είναι κάτι που προκαλεί πάντα μεγάλες κοινωνικές αναταραχές».

Η Κούβα δοκιμάστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα να ανοίξει τελικά την οικονομία της στους τουρίστες.

Το «όπλο» του διαδικτύου

Η μεγάλη διαφορά πλέον είναι οτι οι Κουβανοί έχουν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των smartphone, μια μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση αποδέχθηκε διστακτικά τα τελευταία χρόνια καθώς προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την οικονομία του νησιού.

Το διαδίκτυο υπήρξε απειλή και όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Οι κουβανικές αρχές, οι οποίες συνήθως καταστέλλουν γρήγορα τις διαμαρτυρίες, εξεπλάγησαν την Κυριακή.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν ραγδαία σε όλο το νησί, καθώς οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα για για να μεταδώσουν ζωντανά βίντεο από τα συγκεντρωμένα πλήθη, εμπνέοντας τους ανθρώπους να εμφανιστούν σε μεγαλύτερο αριθμό.

«Βγήκα στο δρόμο επειδή κουράστηκα να είμαι πεινασμένη», είπε η Sara Naranjo, σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter. «Δεν έχω νερό, δεν έχω τίποτα.» Οι Κουβανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο πληθυσμός χειραγωγείται από την ξένη προπαγάνδα.

«Ο λαός έχει κυριολεκτικά βομβαρδιστεί με περιεχόμενο που δημιουργείται στο εξωτερικό», δήλωσε ο José Ramón Cabañas Rodríguez, βετεράνος κουβανός διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον.

Από τη Δευτέρα η κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να κοιτούν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί τα λάθη κοστίζουν...