ΚΟΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη103 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Στους 1.300 οι αγνοούμενοι

«Οι συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο είναι θλιβερές. Οι σκέψεις μας είναι με τους Ευρωπαίους φίλους μας, που αντιμετωπίζουν αυτήν την καταστροφή. Εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

103 οι νεκροί από τις πλημμύρες-Στους 1.300 οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 103 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ στους 118 ανήλθαν οι θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε 60 νεκρούς μόνο στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου», ανακοίνωσε η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνηση Μαλού Ντράγερ.

Επίσης, περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ο φόβος μας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κόμπλεντς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ρηνανίας - Παλατινάτου, στο κρατίδιο οι νεκροί είναι 50, ενώ οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κάνουν λόγο για 31 νεκρούς. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», με στήριξη κυρίως των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον επισήμανε ότι «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και στη Γερμανία», καθώς, όπως είπε, «είδαμε ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού».

germany2.jpg
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με την BILD, στην περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ, υπάρχει σήμερα πιθανότητα για νέες βροχοπτώσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) εξέδωσε σήμερα το πρωί έκτακτη προειδοποίηση για τοπικές έντονες καταιγίδες σε όλη την περιοχή.

Βέλγιο

Την ίδια ώρα στο Βέλγιο τους 12 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλλονία, όπως μετέδωσε το rtbf ενώ τουλάχιστον 5 άνθρωποι αγνοούνται.

Η Λιέγη, η Ναμούρ και η επαρχία Λουξεμπούργκ βρίσκονται στο έλεος των καταστροφών.

Οι αρχές της Λιέγης προχώρησαν στην εκκένωση σπιτιών υπό το φόβο υπερχείλισης του ποταμού Μεύση την ώρα που περισσότεροι από 21.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Αυτή είναι η ΚΥΑ - Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι αλλαγές