ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητές του ISIS συρρέουν στο Αφγανιστάν, προειδοποιεί η Ρωσία-Στηρίζει στρατιωτικά το Τατζικιστάν

Αφγανιστάν
AP

Μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία, Λιβύη και άλλες χώρες συρρέουν στο Αφγανιστάν, είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Μαχητές του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) συρρέουν στο Αφγανιστάν από τη Συρία, τη Λιβύη και αρκετές άλλες χώρες, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, o Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, την Τετάρτη.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα παρείχε στο Τατζικιστάν, που είναι σύμμαχός της, στρατιωτική βοήθεια από τη βάση της εκεί εάν υπάρξουν απειλές ασφαλείας από το Αφγανιστάν, μετέδωσε το Interfax.

Ο Σόιγκου επεσήμανε ότι η Μόσχα ήδη προετοιμάζεται να παραδώσει στο Τατζικιστάν επιπλέον όπλα και εξακολουθεί να εκπαιδεύει το στρατιωτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας, καθώς αποσύρονται από το Αφγανιστάν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής διπλωματίας στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μοχάμαντ Ναΐμ.

Στη διάρκεια της διήμερης αυτής συνάντησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η εννιαμελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν υπό τον δεύτερο στην ιεραρχία των ανταρτών, τον μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, είχε «ξεχωριστές συναντήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, τον υφυπουργό εξωτερικών και τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν», επεσήμανε ο ίδιος.

«Πολιτική, οικονομία και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και των δύο χωρών, όπως και η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ειρηνευτική διαδικασία συζητήθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων», εξήγησε ο Ναΐμ.

Οι Ταλιμπάν «διαβεβαίωσαν την Κίνα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι αξιωματούχοι «δεσμεύθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές αφγανικές υποθέσεις, αλλά αντίθετα να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.