ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν
Φωτογραφία αρχείου
AP

Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Χεράτ του Αφγανιστάν δέχθηκαν επίθεση, τουλάχιστον ένας φρουρός σκοτώθηκε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως το κύριο κτιριακό συγκρότημά του στο δυτικό Αφγανιστάν δέχθηκε επίθεση από «αντικυβερνητικά στοιχεία» με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας Αφγανός αστυνομικός φρουρός και άλλοι να τραυματιστούν.

«Η περιοχή γύρω από τη Χεράτ όπου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα έγινε μάρτυρας μαχών σήμερα ανάμεσα στους Tαλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις», ανέφερε μια ανακοίνωση της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA). Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο ΟΗΕ καταβάλλει επειγόντως προσπάθειες προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την επίθεση και βρίσκεται σε επαφή με τα σχετιζόμενα μέρη.

Η επίθεση, που περιελάμβανε αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων και πυρά όπλων, πραγματοποιήθηκε ώρες αφότου οι Tαλιμπάν διείσδυσαν σε βάθος στην πόλη Χεράτ και σφοδρές συγκρούσεις με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κοντά στο περιφερειακό αρχηγείο της UNAMA, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος έκανε την επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα, όμως δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διπλωματικών αποστολών στην πόλη τέθηκαν σε υψηλό συναγερμό.

Η UNAMA δήλωσε πως η επίθεση σημειώθηκε εναντίον των εισόδων του κτιρίου που έφεραν σαφή σήμανση ως εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή η επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών είναι λυπηρή και την καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους», δήλωσε η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

Η UNAMA ανέφερε ότι κανένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Η Χεράτ είναι η δεύτερη επαρχιακή πρωτεύουσα στην οποία εισήλθαν οι ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες. Οι αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χελμάντ μία ημέρα νωρίτερα και σημειώνονται συγκρούσεις εκεί. Άμαχοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Από την Πέμπτη [χθες] το πρωί οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στην πόλη Λασκαργκάχ», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Λασκαργκάχ είναι πρωτεύουσα της Χελμάντ, μιας νότιας επαρχίας στα σύνορα με το Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.845 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 12 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 165 οι διασωληνωμένοι