ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η «αιφνιδιαστική αποχώρηση» των ΗΠΑ ευθύνεται για την κατάσταση στη χώρα λέει ο πρόεδρος

Αφγανιστάν: Η «αιφνιδιαστική αποχώρηση» των ΗΠΑ ευθύνεται για την κατάσταση στη χώρα λέει ο πρόεδρος

Ευθύνες στους Αμερικανούς και την ξαφνική απόφασή τους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους απο το Αφγανιστάν επιρρίπτουν για την την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, οι αφγανικές Αρχές. 

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι απέδωσε σήμερα την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη χώρα του στην «αιφνιδιαστική» απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν το σύνολο των Αμερικανών στρατιωτών.

«Η τρέχουσα κατάσταση οφείλεται στην αιφνιδιαστική απόφαση» της Ουάσινγκτον, δήλωσε μιλώντας στο αφγανικό κοινοβούλιο, την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους έχοντας καταλάβει τεράστιες περιοχές του Αφγανιστάν τους τρεις τελευταίους μήνες και έχοντας σφίξει τον κλοιό σε τρεις μεγάλες πόλεις.

«Αντιμετωπίσαμε μια απρόσμενη κατάσταση τους τελευταίους τρεις μήνες», τόνισε ο Γάνι. Κάνοντας λόγο για μια «εισαγόμενη» διαδικασία ειρήνευσης, ο Αφγανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προώθησαν «την καταστροφή της Δημοκρατίας» και «τη νομιμοποίηση» των Ταλιμπάν, αφού διαπραγματεύθηκαν άμεσα μαζί τους στη Ντόχα. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 σε μια συμφωνία που προβλέπει την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.

Στην ομιλία του ο Γάνι δήλωσε ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση ασφαλείας μέσα σε έξι μήνες, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν χαρακτήρισε στο Twitter τις δηλώσεις Γάνι «ανοησίες».

«Η κήρυξη πολέμου, κατηγορίες και τα ψέματα δεν μπορούν να παρατείνουν τη ζωή της κυβέρνησης του Γάνι. Ο χρόνος της τελείωσε, αν το θέλει ο Θεός», πρόσθεσε.

Οι αφγανικές δυνάμεις δεν έχουν προβάλει μέχρι στιγμής μεγάλη αντίσταση στους αντάρτες και πλέον ελέγχουν μόνο τους μεγάλους οδικούς άξονες και τις πρωτεύουσες των περιφερειών.

Μάχες μαίνονται εδώ και ημέρες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν στη Λάσκαρ Γα, μία από τις τρεις πρωτεύουσες επαρχιών στο Αφγανιστάν που βρίσκονται υπό την άμεση απειλή των ανταρτών. Οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό και στην Κανταχάρ και τη Χεράτ – τη δεύτερη και τρίτη πιο πολυπληθή πόλη της χώρας.

Απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής

Στο μεταξύ σήμερα, στρατεύματα από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν ξεκίνησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας και στις δύο χώρες ότι επιδεινούμενη κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα θα εξαπλωθεί στην Κεντρική Ασία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι 1.500 Ρώσοι και Ουζμπέκοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στα πενθήμερα γυμνάσια που ξεκίνησαν στη στρατιωτική βάση Τερμέζ στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ένδειξη του πόσο σοβαρά λαμβάνει υπόψη της η Μόσχα την ενδεχόμενη απειλή από την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν αποτελεί και η ανακοίνωση για την αποστολή ακόμη περισσότερων στρατιωτών για να συμμετάσχουν σε άλλα στρατιωτικά γυμνάσια στο Τατζικιστάν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχουν στρατιώτες από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν και θα πραγματοποιηθούν από τις 5 ως τις 10 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου