ΚΟΣΜΟΣ

Χρήστος Ζερεφός στο Newsbomb.gr: «Aπό τις 118 πυρκαγιές κάποιες πρέπει να έχουν μπει επίτηδες»

Η φωτιά στις Αφίδνες
Η φωτιά στις Αφίδνες
ΑΡ

Για ένα δυστοπικό μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα που πλήττεται απο καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο -αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα- μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός.

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της χώρας μας για την Κλιματική Αλλαγή, θεωρεί τουλάχιστον «περίεργο» το γεγονός της παράλληλης εκδήλωσης δεκάδων πύρινων μετώπων στην Ελλάδα.

«Από τις 118 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο κάποιες πρέπει να μπήκαν επίτηδες» λέει. Οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν ήδη τα αίτια προσθέτει και λέει ότι από σήμερα το βράδυ θα ισχυροποιηθούν οι άνεμοι.

Το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί

«Αν δεν προλάβουμε τις εστίες, θα επεκταθούν και θα παραταθεί η πυροπληκτική περίοδος» Πριν από το 1987 σημειώνει δεν είχαμε ανάλογα φαινόμενα. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες και συγκεκριμένα το 1987, το 2007 και το 2021 -με τα φαινόμενα που βιώνουμε σήμερα- παρατηρήθηκαν θερμοπληξίες, προβλήματα υγείας και μεγάλης έκτασης δασικές πυρκαγιές.

Ο Χρήστος ΖερεφόςΙntime news

«Το μέλλον είναι δυσοίωνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί παγκοσμίως, όπως βλέπουμε από την Κίνα και τη Σιβηρία, μέχρι τον Καναδά και την Αυστραλία. Πλημμύρες, θερμοκρασίες- ρεκόρ και καύσωνες τείνουν να γίνουν η νέα πραγματικότητα» σημειώνει.

Μετά τις φωτιές, οι πλημμύρες

Τα ακραία φαινόμενα θα επεκταθούν, προβλέπει, καθώς τροφοδοτείται ένας φαύλος κύκλος που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι μετά τις πυρκαγιές θα δούμε πιο απότομες και καταστροφικές πλημμύρες.

«Ιδίως τώρα με την αφαίρεση του δάσους στην Πάρνηθα θα δούμε ακραίες νεροποντές και πλημμυρικά φαινόμενα».

«Καλύψτε τις χαραμάδες με βρεγμένα υφάσματα»

Βραχυπρόθεσμα καταλήγει μία μεγάλη και επικίνδυνη παράπλευρη συνέπεια από τις πυρκαγιές στην Αττική είναι το μεγάλο σύννεφο από τα τοξικά αιωρούμενα σωματίδια που έχει απλωθεί πάνω από το λεκανοπέδιο.

«Ιδίως οι ανεμβολίαστοι που έχουν πιθανότατα προσβληθεί από κορονοϊό πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν σπίτι και να κλείσουν αεροστεγώς τις χαραμάδες στα παράθυρα και τις πόρτες με βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια. Και όχι μόνον αυτοί.

Τα κλιματιστικά πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται στη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα εσωτερικού χώρου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές