ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου προκήρυξε ο Τζάστιν Τριντό

Καναδάς: Πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου προκήρυξε ο Τζάστιν Τριντό

Πολιτικές εξελίξεις στον Καναδά μετά την απόφαση του Καναδού πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα

Ο Τζάστιν Τριντό έλαβε την σχετική απόφαση για τις πρόωρες εκλογές -τις προηγούμενες ώρες είχε υπάρξει έντονη φήμη- μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε με την γενική κυβερνήτρια Μέρι Σάιμον, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κατά το μήνυμά του προς τους πολίτες ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «σας στηρίξαμε, και τώρα έφτασε η ώρα να ακούσουμε τη φωνή σας», ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Καναδοί πρέπει να επιλέξουν τώρα πώς θα ολοκληρωθεί η μάχη της χώρας ενάντια στον κορονοϊό.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια των άλλων κομμάτων του Καναδά, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά της πανδημίας.

Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που συνεπάγεται πως εξαρτάται από κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θέλει, ο Τζάστιν Τριντό προφανώς θέλει να καβαλήσει το κύμα των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων, χάρη στη συγκριτικά επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την καλή πορεία της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα.

Όμως τα άλλα κόμματα, που όλα τους εναντιώνονται στη διεξαγωγή ψηφοφορίας το φθινόπωρο, άρχισαν ήδη τις εχθροπραξίες και καταγγέλλουν μικροπολιτικό και προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας που κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Όπως και άλλες χώρες, ο Καναδάς πρόσφατα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πιο μολυσματική.

Ωστόσο, η χώρα καταγράφει μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στον κόσμο: το 71% των 38 εκατομμυρίων Καναδών έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, το 62% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Αυτή είναι το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχει, διότι με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων σε δύο εβδομάδες τα κρούσματα του νέου κορονοϊού θα αυξηθούν αναπόφευκτα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελίξ Ματιέ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Ο κ. Τριντό, πρόσθεσε, έχει κυβερνήσει «ήδη 18 μήνες, που είναι η μέση διάρκεια ζωής των μειοψηφικών κυβερνήσεων».

Ο καναδός πρωθυπουργός έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα για τα εμπόδια που εγείρουν στο κοινοβούλιο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο κυβερνητικό έργο. Για να γίνει επικεφαλής πλειοψηφικής κυβέρνησης, το κόμμα του, που μετρά σήμερα 155 βουλευτές, θα χρειαστεί να καταλάβει τις 170 από τις 338 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πρόκειται όμως για «ριψοκίνδυνο στοίχημα», προειδοποιεί ο Ντανιέλ Μπελάντ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν του εγγυώνται ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.888 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 17 νεκροί σε 24 ώρες, στους 241 οι διασωληνωμένοι