ΚΟΣΜΟΣ

Le monde: Πολεμιστής των Ταλιμπάν ο μακελάρης της Τουλούζης

Le monde: Πολεμιστής  των Ταλιμπάν ο μακελάρης της Τουλούζης

Από τους Ταλιμπάν είχε εκπαιδευτεί ο φερόμενος δράστης των δολοφονιών τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη και τριών γάλλων στρατιωτικών.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, ο Μοαμέντ Μερά έχει ταξιδέψει στο Πακιστάν δυο φορές, μια το 2010 κι άλλη μια το 2011 κι έχει πολεμήσει μαζί με ισλαμιστές Ταλιμπάν , ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πρώτο του ταξίδι στην περιοχή το 2004.

Ο Μερά φαίνεται να πέρασε πολύ χρόνο εκπαιδευόμενος στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν κι ειδικά στα βουνά του Βόρειου Ουαζιριστάν, μια περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν που ελέγχεται από αντάρτες του κινήματος Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Ταλιμπάν του Πακιστάν).

Έπειτα από την εκπαίδευσή του, φέρεται ότι συμμετείχε και στο ένοπλο δίκτυο των Χακανί (Haqqani), ένα ανταρτικό σώμα που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η γαλλική αστυνομία άλλωστε είχε θέσει περιστασιακά υπό παρακολούθηση τον νεαρό ύποπτο, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να καταταγεί, χωρίς όμως επιτυχία, τόσο στον γαλλικό στρατό, όσο και στη Λεγεώνα των Ξένων.

«Δηλώνει ότι είναι μαχητής του Τζιχάντ [ του ιερού πολέμου], ότι ανήκει στην Αλ Κάιντα, ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για όσα υφίστανται τα παιδιά στην Παλαιστίνη και ότι ήθελε να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του γαλλικού στρατού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο δράστης είπε ότι είναι αντίθετος με τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα και αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κι ότι οι πράξεις του δεν είναι παρά η αρχή (μίας σημαντικής τρομοκρατικής εκστρατείας).