ΚΟΣΜΟΣ

Ο αιφνιδιασμός και η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών στο Αφγανιστάν: Η περίπτωση της BND

Αφγανιστάν
AP

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να προβλέψουν την ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Έντονες επικρίσεις δέχονται οι υπηρεσίες πληροφοριών των εμπλεκομένων στο Αφγανιστάν χωρών, που απέτυχαν να προβλέψουν την ταχεία άνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν- με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεχόμενη έντονα «πυρά» στη χώρα της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) είναι η πολιτική και στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, «σκοπός της είναι να συλλέγει και να αξιολογεί πληροφορίες που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και να τις διαθέτει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της. Η BND όμως υπέστη μια δραματική ήττα στο Αφγανιστάν και αναγκάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι «οι Ταλιμπάν αποκλείεται να πάρουν την εξουσία στην Καμπούλ μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο Μάας πλέον θεωρεί τη BND συνυπεύθυνη για την παταγώδη αποτυχία στο Αφγανιστάν λόγω της λανθασμένης εκτίμησής της, όπως και άλλων υπηρεσιών για την κατάσταση ο οποίος τάσσεται υπέρ του επανελέγχου των πληροφοριών τους, της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ και της ανεξαρτητοποίησης από τις επιλογές της Ουάσινγκτων.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) προφανώς έκανε λάθος εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπως επίσης λάθος έκαναν και άλλες υπηρεσίες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτών των εσφαλμένων εκτιμήσεων ελήφθησαν σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε. Εκ του αποτελέσματος όμως αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένες, με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο «Spiegel». «Αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέπειες για τη λειτουργία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι μυστικές υπηρεσίες ελάμβαναν λανθασμένες εκτιμήσεις η μία από την άλλη. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στο μέλλον, οι πληροφορίες άλλων υπηρεσιών θα πρέπει να επανελέγχονται πολύ εντατικά», πρόσθεσε ο Μάας. Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, η BND είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για την έλλειψη μαχητικής ετοιμότητας του αφγανικού στρατού ήδη από το τέλος του 2020- και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επανέλαβε μάλιστα αυτήν την εκτίμηση

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώνεται τακτικά για τη γενική κατάσταση ασφάλειας από την BND, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD). Αυτές οι εκθέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και το προσωπικό των γερμανικών πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού προσωπικού.

Ο αιφνιδιασμός της ανόδου των Ταλιμπάν

Ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ούλι Γκρετς ζητά την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών, των οποίων είναι μέλος. Θέτει το ερώτημα εάν η κλιμάκωση και η ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί. Ο πρώην συνεργάτης της BND Γκέρχαρντ Κόνραντ, μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε λίγο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία πως «Οι μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα με μεγάλο αριθμό συνεργατών, κάτι που ως γνωστόν δεν ίσχυε πλέον στο Αφγανιστάν».

Όπως ο Ούλι Γκρετς, έτσι και ο Αντρέ Χαν βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά κατηγορεί το BND για πλήρη αποτυχία. «Η BND πιθανότατα βασίστηκε πλήρως σε πληροφορίες που είχε από τις αμερικανικές υπηρεσίες», οι οποίες επίσης δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις δραματικές εξελίξεις.

Ο Χαν μάλιστα διερωτάται αγανακτισμένος «Σε τι χρησιμεύει μια τέτοια μυστική υπηρεσία;» Εν τω μεταξύ, οι New York Times αναφέρουν, χωρίς όμως να κατονομάζουν τις πηγές τους, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη προειδοποιήσει για μια γρήγορη νίκη των Ταλιμπάν τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο ειδικός σε θέματα Αφγανιστάν Γιαν Κέλερ του οποίου είχε ζητηθεί αρκετές φορές η γνώμη σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής αναφέρει πως «ακόμη και καλά οργανωμένες αφγανικές οργανώσεις έχουν εκπλαγεί από τη γρήγορη νίκη των Ταλιμπάν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις