ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Φόβος για χτύπημα του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Συναγερμός και στους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν αεροδρόμιο τρομοκρατική επίθεση
Ο φόβος για το ενδεχόμενο επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ολοένα και μεγαλώνει ενώ πλησιάζει η 31η Αυγούστου
AP PHOTO

Ο φόβος για το ενδεχόμενο επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ολοένα και μεγαλώνει ενώ πλησιάζει η 31η Αυγούστου

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάσταση έξω και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν με διπλωμάτες να τονίζουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αψήφιστα οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) την ώρα που στην περιοχή βρίσκεται ένα «απίστευτα μεγάλο πλήθος».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον διπλωμάτη χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ και μίλησε στο Reuters, στελέχη των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Ανησυχούν και οι Ταλιμπάν

Στέλεχος των Ταλιμπάν που μίλησε, επίσης, στο Reuters, είπε ότι φρουροί συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος των Ταλιμπάν.

Πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή λόγω της απειλής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Φύγετε από το αεροδρόμιο λένε ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο με το Φόρεϊν Όφις σε ανάρτηση στον ιστότοπό του να τονίζει «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης».

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Η προειδοποίηση ακολούθησε πάντως δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία: Καμία πιθανότητα για οριζόντια μέτρα - Στοίχημα η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών